Otmičarima trogodišnje Maše presuda 20. oktobra

Tužiteljstvo za organizirani kriminal tereti Francuze za krivično djelo otmice maloljetnog djeteta koju su izvršili 13. marta (Al Jazeera)

Specijalni sud u Beogradu izreći će 20. oktobra prvostepenu presudu za troje Francuza optuženih zbog otmice trogodišnje Maše Prenković iz ruku majke u beogradskom naselju Braće Jerković u martu prošle godine.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal u septembru je u završnim riječima zatražilo od suda da im izrekne kazne od po deset godina zatvora, dok su njihovi branioci tražili oslobađajuće presude.

Za otmicu devojčice optužen je Sebastijan Michael Branshi, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branshi, i njena kćerka iz prvog braka Kristel Emelin Eje .

Tužiteljstvo je u završnoj riječi tvrdilo da je tokom postupka dokazano da su oni djelovali organizirano i da su izvršili otmicu, dok je odbrana tvrdila da tužiteljstvo ničim nije dokazalo svoje tvrdnje niti učešće majke i kćerke u tom dijelu optužnice.

‘Pozajmica’ djeteta

Sebastijan je u svojoj završnoj riječi ponovio da je imao dogovor sa Mašinom porodicom o “pozajmici” djeteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Njegova žena i njena kćerka tvrdile su tokom suđenja da nisu znale ništa o otmici djeteta i krivicu prebacile na Sebastijana.

Tužiteljstvo za organizirani kriminal tereti ih za krivično djelo otmice maloljetnog djeteta koju su izvršili 13. marta u ulici Braće Jerkovića kod broja 227, označivši Sebastijana Branshija organizatora kriminalne grupe.

Nakon otmice uslijedila je policijska potjera za njima, a sustignuti su na naplatnoj rampi kod Šimanovaca i uhapšeni. Od tada su u pritvoru.

Sumnja se da su oteto dijete htjeli da podmetnu francuskom sudu, kako bi se DNK analizom utvrdilo da nevjenčani suprug trećeoptužene Kristel Emelin Eje, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac djeteta.

Izvor: Agencije