Otmice i ubistva u Kamerunu

Zvaničnici Afričke unije predložili su formiranje snaga za borbu protiv Boko Harama (AP)

Naoružani ljudi, za koje se pretpostavlja da pripadaju grupi Boko Haram iz Nigerije, oteli su 20 ljudi iz jednog autobusa na krajnjem sjeveru Kameruna, ubivši nakon toga njih 12, saopćila je sigurnosna služba Kameruna.

Incident je potvrdio i jedan zvaničnik lokalne nevladine organizacije, prenosi AFP.

Autobus je vozio na liniji između gradova Koza i Mora, a oteti putnici koji nisu ubijeni su kasnije pušteni.

Pripadnici Boko Harama su u ponedjeljak napali i zatvor u mjestu Difa, u Nigeru, ali su odbijeni nakon žestoke razmjene vatre.

Za sada nije poznato da li je bilo žrtava.

Vođa Boko Harama Abubakar Shekau je u videoporuci rekao da će njegova grupa pobijediti regionalne snage na sjeveroistoku Nigerije, u Nigeru i u Kamerunu.

Snage Afričke unije

“Vaše savezništvo ništa neće postići. Prikupite svo vaše oružje i suočite se s nama. Čekamo vas”, rekao je Shekau u 28-minutnoj poruci na Youtubeu.

Borba protiv Boko Harama proteklih mjeseci dobila je regionalnu dimenziju, a napadi te grupe u Kamerunu i Nigeru su zabilježeni i prošle sedmice.

Zvaničnici Afričke unije sastali su se u subotu u Jaundeu, gdje su iznijeli prijedlog o formiranju snaga za borbu protiv Boko Harama od 8.750 pripadnika iz Nigerije, Čada, Kameruna, Nigera i Benina.

Zvaničnici kažu da bi snage mogle biti raspoređene početkom sljedećeg mjeseca, ali i da bi problemi s finansiranjem mogli taj rok pomjeriti. 

Izvor: Agencije