Otpuštena u Egiptu zbog boje kože, briljirala u Njemačkoj

Albadry kaže da joj je pojavljivanje u promotivnom spotu pružilo priliku da skrene pažnju na rasizam u Egiptu i svijetu (Al Jazeera)

Egipatska novinarka Wafaa Albadry, porijeklom iz Gornjeg Egipta, dobila je otkaz na jednom od egipatskih kanala zbog svog tamnoputog tena. Ova novinarka kaže kako je to učestala pojava u Egiptu, ali je uspjela zablistati u Njemačkoj u oblasti medija i oglašavanja.  

Albadry je ispričala priču o rasizmu kojem je bila izložena zbog boje kože, pa sve do momenta kada je izabrana za jednu od najljepših žena svijeta.  

Kaže kako je cijela priča počela nakon što je imenovan novi direktor kanala na kojem je bila zaposlena. Neprestano ju je maltretirao na rasnoj osnovi, bilo smanjenjem plaće ili izbacivanjem dijelova snimaka na kojima se vidi ova novinarka u prilozima koje je pripremala, dok su zanemarene njene vještine i novinarski potencijal. Na kraju joj je direktor otvoreno rekao: „Tvoje lice mi je neuvjerljivo i nije za televiziju, zbog toga ne želimo da nastaviš sa radom.“     

Talas rasizma

Prema riječima ove novinarke, izražavanje rasističkih stavova zbog boje kože predstavlja veoma raširenu pojavu u Egiptu, počevši od sarkastičnih komentara na ulicama pa sve do maltretiranja na radnim mjestima. Istakla je da diskriminacija u Egiptu nije ograničena samo na boju kože, nego ide i dalje od toga, budući da postoji diskriminacija prema ženama, kao i diskriminacija po osnovu socijalnog porijekla i društvenog položaja, prema njenim riječima.

Albadry je nakon toga odlučila da napusti svoju domovinu i odlazi u Njemačku. Ovu odluku je donijela prije skoro dvije godine, s namjerom da završi svoje obrazovanje uz pomoć evropske stipendije za novinare, prije nego što je počela raditi za njemačku televiziju Deutsche Welle.  

Ali, tu se ne završava priča o njenom uspjehu. Albadry se pojavljuje i na promotivnom videu portala ‘Atlas ljepote’ i izabrana je među nekoliko najljepših žena svijeta.  

Kaže da joj je pojavljivanje u ovom videu pružilo priliku da skrene pažnju na rasizam u Egiptu i svijetu.

A o tome da li se suočava sa rasizmom zbog svog arapskog porijekla ili boje kože u Njemačkoj, ova novinarka kaže da se nije srela sa „direktnim rasizmom“, ali je čula od pojedinih kolega da nailaze na probleme, uključujući i fizičke napade. 

Kada je riječ o njenom ličnom iskustvu, dodaje da ponekad nailazi na osuđujuće poglede. Naglašava da je uspon radikalne desnice, uprkos čvrstom suživotu u Njemačkoj, doveo do pojave talasa rasizma prema strancima generalno.  

Izvor: Al Jazeera