Otrovni utjecaj tabloida

Samo pet posto ispitanika smatra utjecaj The Suna pozitivnim (Getty Images)

Piše: Shafik Mandhai 

Za jedan od najvećih britanskih tabloida, The Sun, polovina Britanaca smatra da negativno utječe na društvo, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Nedavno objavljeno istraživanje kompanije YouGov, a koje je naručila aktivistička organizacija Stop Funding Hate (Zaustavite finansiranje mržnje), provedeno je u periodu dok vlada zabrinutost da mediji potiču antimuslimanske, antimigrantske i anti-EU stavove.

Istraživanje je pokazalo da samo pet posto ispitanika smatra utjecaj The Suna pozitivnim.

Također je otkrilo nizak nivo povjerenja javnosti u tabloidne novine – 38 posto ispitanika ima negativno mišljenje i o Daily Mailu, popularnom desničarskom suparniku The Suna.

Poređenja radi, 31 posto ispitanika razočarano je Daily Mirrorom, tabloidom koji naginje ljevici, dok 12 posto anketiranih ima loše mišljenje o liberalnom listu Guardian.

Desno orijentirani listovi, poput The Timesa i The Telegrapha, prošli su bolje – negativno mišljenje o njima ima samo deset, odnosno 13 posto ispitanika.

‘Toksična klima’

Na naslovnici Daily Maila objavljena je fotografija 11 članova Parlamenta iz vladajuće Konzervativne partije koji su glasali protiv Vlade u ključnom glasanju o Brexitu, gdje su opisani kao “nezadovoljnici”, a list ih je optužio za izdaju.

Do te naslovnice došlo je nakon nešto više od godinu dana otkad je list proglasio troje sudija Visokog suda “neprijateljima naroda” zbog presude da Parlament mora izdati mandat za pokretanje Brexita.

 

 

The Sun, koji je u vlasništvu milijardera i medijskog tajkuna Ruperta Murdocha, redovno napada britansku muslimansku manjinu, migrante i izbjeglice.

U martu 2016. tabloid je bio prisiljen priznati da je istaknuti naslov, koji je tvrdio da jedan od pet britanskih muslimana gaji simpatije prema grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), bio “znatno varljiv”.

Stevie-Jade Hardy, kriminolog Centra za studije o zločinima iz mržnje Univerziteta u Leicesteru, kazala je da su tabloidi doprinijeli “toksičnoj klimi” tokom prošlogodišnjeg referenduma o Evropskoj uniji, što je dovelo do zločina iz mržnje.

“U periodu uoči referenduma o Evropskoj uniji vidjeli smo demonizaciju određenih grupa i zajednica u dijelu britanskih medija, što nije bilo, i do određene mjere ni dalje nije, stavljeno pod kontrolu”, rekla je.

“Ova razdvajajuća i antimigrantska retorika koju su usvojili političari i koja je prihvaćena u medijima stvorila je toksičnu klimu u kojoj se napadi na ljude na osnovu njihovog identiteta smatraju legitimnima i prihvatljivima”.

‘Manje profitabilna mržnja’

Stop Funding Hate pokrenut je 2016. zbog zabrinutosti osnivača organizacije u vezi s ulogom medija u porastu zločina iz mržnje nakon referenduma o Brexitu.

Neki listovi “objavljivali su na naslovnicima veoma neprijateljske priče kojima su napadani migranti, muslimani i druge grupe”, kazao je za Al Jazeeru Richard Wilson, direktor organizacije: “Imali smo ideju da počnemo razgovarati s oglašivačima”.

U manje od 18 mjeseci Stop Funding Hate stekao je više od 241.000 pratilaca na Facebooku i 86.000 na Twitteru.

“Demoniziranje manjinskih grupa može biti način povećanja prodaje novina, što je zauzvrat način povećanja prihoda od oglasa”, rekao je Wilson.

“Naše razmišljanje je bilo da, ako uspijete uvjeriti dovoljno ovih oglašivača da se povuku i da ne slažu s ovim mrskim pričama, onda će to dovesti do toga da poslovni modeli budu manje profitabilni. U osnovi, mržnja će biti manje profitabilna.”

Grupa je prikupila desetke hiljada funti od pristalica iz lokalnih zajednica.

Do danas su uspješno uvjerili brendove poput kompanija Lego i The Body Shop da prestanu s oglašavanjem u listovima poput The Daily Maila.

Ranije u decembru The Sun je objavio mišljenje koje je napisao ministar vanjskih poslova Boris Johnson, nazvano “Pokušaj ljevičarskih aktivista da ušutkaju listove koje ne vole napad je na sam temelj naše demokratije”.

Johnson je kazao da Stop Funding Hate “napada slobodu, koja je temelj [britanske] demokratije”.

Wilson je rekao da takve klevete samo daju publicitet naporima i ciljevima grupe.

“Cijelo vrijeme dobijamo pozitivne poruke od ljudi koji kažu da se osjećaju frustrirano zbog mržnje koju godinama viđaju u medijima i da su konačno pronašli nešto što mogu učiniti”, rekao je on. “Svako ima pomalo moći kao potrošač.”

Odgovor regulatora

Stop Funding Hate traži od regulatora da reaguju povodom izvještavanja tabloida.

Drugi smatraju da propusti u sistemu regulacije medija dozvoljavaju da se nekažnjeno provodi izvještavanje puno mržnje.

 

 

Aktivist Miqdaad Versi kaže da je on lično podnio 40 žalbi zbog netačnosti u izvještavanju britanskih medija o islamu ili muslimanima.

U tu brojku nisu uključeni “negativan prikaz muslimana, zlostavljanja ili pristranosti”, za koje on kaže da ih ne pokriva medijski regulator, Organizacija za standard nezavisnih medija (IPSO).

Versi, koji je i pomoćnik generalnog sekretara Muslimanskog vijeća Britanije, kazao je da IPSO propustio djelovati protiv listova čak i onda kad su oni sami priznali greške.

“IPSO je odbio pokrenuti bilo kakvu istragu o kršenju standarda, koje su proveli listovi, te je odabrao, u više slučajeva, da ne cenzuriše medije čak i onda kad su oni priznali grešku”, rekao je on Al Jazeeri, a kao primjer je naveo skorašnju priču Daily Expressa.

Desničarski list objavio je priču s naslovom “Nove novčanice od pet funti mogle bi ZABRANITI vjerske grupe jer BANKA NE MOŽE OBEĆATI da su halal”.

Članak, u kojem su citirani Hindusi, a ne muslimani, koji su iskazali zabrinutost zbog nove valute, kasnije je ispravljen kako bi se uklonile reference na islam, ali IPSO nije poduzeo akcije zbog izvornog netačnog izvještavanja.

“Mnoge ovakve priče dijelile su poznate krajnje desničarske ekstremističke grupe na društvenim mrežama, često kako bi potvrdile vlastite, mržnjom ispunjene antimuslimanske tvrdnje”, kazao je Versi.

“Nema sumnje da dosljedni tok netačnih članaka i negativnih priča igra ulogu u potpirivanju krajnje desnice.”

Izvor: Al Jazeera