Otvaraju se škole uprkos američkom smanjenju sredstava

UNRWA pomaže oko pet miliona palestinskih izbjeglica među kojima su potomci onih koji su prognani (EPA)

Škole za palestinske izbjeglice koje vodi agencija UN-a na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze otvorile su se nakon što su osigurana dovoljna sredstva kojima je agencija nadoknadila rezanja glavnog donatora Sjedinjenih Država. 

Nakon što je UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) objavila da joj nedostaju finansijska sredstva za isplatu 22.000 učitelja u školama u Pojasu Gaze, na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu, Jordanu, Siriji i Libanu, početak školske godine bio je upitan.

“Odlučni smo u održavanju ovih škola otvorenima”, rekao je Pierre Krahenbuhl, povjerenik UNRWA-e, u školi za djevojčice na Zapadnoj obali u Džalazonu dok su učenice vježbale gimnastiku u dvorištu. 

Sjedinjene Države su ranije ove godine smanjile novčana sredstva UNWRA-i na 60 miliona dolara s obećanih 350 miliona za godinu dana, pojasnivši da bi agencija trebala provesti reforme te da Palestinci trebaju obnoviti mir s Izraelom. 

Nedostaje 200 miliona dolara

Prije dvije sedmice, Krahenbuhl je rekao da će se škole otvoriti po rasporedu budući da je agencija dobila 238 miliona dolara dodatnog doprinosa u odnosu na početak godine.

Dodao je da su Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati osigurali po 50 miliona dolara, a UNRWA očekuje još 50 miliona od Saudijske Arabije. Trenutno agenciji nedostaje 200 miliona dolara.

Krahenbuhl je rekao da će škole u Jordanu, Siriji i Libanu biti otvorene iduće sedmice kako je i planirano.

UNRWA je osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata koji je prisilio 700.000 Palestinaca da napuste svoje domove.

Agencija pomaže oko pet miliona palestinskih izbjeglica među kojima su potomci onih koji su prognani. 

Izvor: Agencije