Otvaranje MESS-a: Odata počast arheologu iz Palmire

Ovogodišnji vizualni identitet festivala također predstavlja rušenje drevnog hrama u Palmiri i simbolizira haos i destrukciju (MESS)

Specijalnim programom kojim je odata počast onima koji su vodili borbu za očuvanje civilizacijskih tekovina, od sirijskog grada Palmire do Sarajeva, otvoren je 55. Internacionalni teatarski festival MESS. 

U sarajevskoj Zetri Ansambl Muzičke akademije Sarajevo izveo je kompoziciju Draška Adžića, odajući tako počast 82-godišnjem arheologu Khaledu Assadu, kojeg su mučili i ubili pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant, nakon što je uspio evakuirati jedan dio kulturno-historijskog blaga muzeja u Palmiri. 

Ovogodišnji vizualni identitet festivala također predstavlja rušenje drevnog hrama u Palmiri i simbolizira haos i destrukciju.

MESS 2015 otvorila je jedna od osam ključarki nacionalnog blaga bivše Jugoslavije, Amra Rešidbegović, koja je u posljednjem ratu uspjela sačuvati dvije od šest posebnih kolekcija koje su se čuvale u sarajevskoj Vijećnici uoči granatiranja 1992. 

Ona je u svom govoru rekla kako je sarajevska Palmira bila sarajevska Vijećnica. 

U Zetri je izvedena predstava „Zabranjena zona“ glasovitog Schaubühne teatra iz Berlina, a direktor tog teatra Tobias Veit je kazao da predstava možda neće promijeniti svijet, ali će dati novu perspektivu.

Više od 20 predstava

Ovogodišnji MESS održat će se od drugog do 11. oktobra, 2015. i ugostit će skoro 400 umjetnika i umjetnica iz 13 zemalja.

Tokom festivala bit će izvedene 22 predstave.

Internacionalni teatarski i filmski Festival MESS osnovan je 1960. godine pod imenom Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, od čega potiče skraćenica po kojoj je festival i danas prepoznatljiv.

Preimenovan je u Međunarodni teatarski i filmski festival MESS 1993. godine.

Na prošlogodišnjem, 54. Internacionalom festivalu MESS, prikazano je 25 predstava iz 17 država, a Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu dobila je predstava „Koštana“ u režiji Andrasa Urbana iz Narodnog pozorišta Subotice.

Izvor: Agencije