Otvaranjem ambasade u Damasku UAE podržava Assadov režim

U Damasku je nakon sedam godina otvorena Ambasada UAE-a (EPA)

Kao jasna poruka podrške sirijskom režimu i samo nekoliko dana nakon posjete sudanskog predsjednika Omara al-Bashira Damasku, Emirati su u četvrtak ponovo otvorili svoju ambasadu u glavnom gradu Sirije, koja je bila zatvorena sedam godina zbog izbijanja sirijske revolucije.

Takav potez uslijedio je u trenutku kad se pojavljuju indikatori tekućih napora za ponovno aktiviranje odnosa između Sirije i nekih arapskih država, tri mjeseca uoči arapskog samita u Tunisu, imajući u vidu da je Arapska liga suspendirala članstvo Sirije u toj organizaciji 2011. godine.

Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova UAE-a, koje je prenijela službena novinska agencija (WAM), vršilac dužnosti otpravnika poslova (nije imenovan) počeo je u četvrtak obavljati svoje dužnosti u ambasadi u Siriji. U objašnjenju se navodi da takav potez “potvrđuje želju vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata da vrati odnose između dvije bratske zemlje u normalan tok”.

Također se navodi da se time “jača i unapređuje arapska uloga u podršci nezavisnosti, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i regionalnoj stabilnosti Sirije. Sprečava se i opasnost od regionalnog uplitanja u sirijske poslove.”

Otpravnik poslova Abdul-Hakim Naimi smatra da je “otvaranje ambasade poziv na obnavljanje odnosa i otvaranje ambasada drugih arapskih država”, saopćila je službena sirijska novinska agencija Sana.

Nakon ceremonije ponovnog otvaranja Saad Mohammed Ridha, irački ambasador u Siriji, rekao je novinarima da je “ovo poziv svim Arapima da se vrate u voljeni Damask”.

Prema francuskoj novinskoj agenciji, zastava UAE-e podignuta je na Ambasadi, koja je u prestižnoj četvrti Abu Rummanah, u prisustvu šefa službe za protokol pri sirijskom Ministarstvu vanjskih poslova i iseljeništva Hamze al-Dawalibija i jednog broja arapskih diplomata koji se nalaze u Damasku.

Sirijski list Al-Watan, blizak vlasti, prenosi riječi arapskih diplomatskih izvora u Damasku da je “Abu Dhabi u Damask poslao dvojicu emiratskih diplomata, a jedan od njih je otpravnik poslova Abdul-Hakim Naimi”.

Normalizacija odnosa?

Ujedinjeni Arapski Emirati zatvorili su 2011. svoju ambasadu u Damasku nakon izbijanja sirijske revolucije, kad su arapske i zaljevske države donijele odluku o bojkotu sirijskog režima. Arapska liga u novembru 2011. odlučila je zamrznuti članstvo Sirije u toj organizaciji zbog pribjegavanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada vojnom pristupu u suzbijanju protesta naroda protiv njegove vlasti.

U martu 2012. Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC) povuklo je šest arapskih ambasadora iz Sirije.

Tunis će krajem marta 2019. biti domaćin samita Arapske lige i još se ne zna hoće li i Siriji biti upućen poziv za učešće. “Ne postoji konsenzus arapskih država vezano za pitanje preispitivanja odluke o suspenziji članstva Sirije u Arapskoj ligi”, izjavio je Hossam Zaki, pomoćnik generalnog sekretara Arapske lige, na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kairu.

Otvaranju Ambasade UAE-a u Damasku prethodio je niz koraka, od kojih se posebno ističe iznenadna posjeta sudanskog predsjednika Omara al-Bashira Siriji prije nekoliko dana, kao prva posjeta jednog arapskog predsjednika Damasku nakon izbijanja sukoba.

Ali Mamlouk, čelnik sirijskog Ureda za nacionalnu sigurnost, također je obavio razgovore u Kairu krajem sedmice tokom rijetke posjete visokog sigurnosnog zvaničnika Egiptu od izbijanja sukoba.

Nakon gotovo osam godina prekida u četvrtak je organiziran prvi komercijalni let iz Sirije u Tunis avionom privatne sirijske aviokompanije Cham Wings Airlines s približno 160 putnika.

Ti uzastopni koraci ukazuju na početak arapskog otvaranja prema Siriji nakon što je nekoliko arapskih država prekinulo odnose s tom zemljom ili smanjilo svoje diplomatske misije u njoj.

Izvor: Agencije