Otvoren 23. Sarajevo Film Festival

Tokom narednih osam dana poklonici filmske umjetnosti imat će priliku uživati u 235 filmova (EPA)

Glamuroznom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je počelo 23. izdanje najveće regionalne filmske smotre, Sarajevo Film Festivala, koji će do 18. augusta obogatiti kulturnu scenu glavnog grada nizom filmskih ostvarenja te brojnim drugim sadržajima.

Tokom narednih osam dana poklonici filmske umjetnosti imat će priliku uživati u 235 filmova iz zemalja, svijeta, Evrope, regije i BiH, od čega 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova.

Voditeljica na otvorenju festivala bila je bh. glumica Amila Terzimehić. U svome obraćanju podsjetila je kako je SFF osnovan 1995. godine, kada je u opkoljenom Sarajevu prikazano 37 filmova, a do danas je SFF u BiH donio više od tri hiljade filmskih ostvarenja.

Terzimehić je upoznala prisutne s programom na ceremoniji otvorenja. Poželjela je prisutnima dobrodošlicu i pozvala Elmu Tataragić koja je prisutnima predstavila ovogodišnje filmove iz takmičarskog programa koji se bore za srce Sarajeva.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra izrazio je veliko zadovoljstvo zbog bogatog programa festivala koji je prilagođen za sve generacije.

Oliver Stone i John Cleese

Jedan od protagonista filma Druga strana nade Sherwan Haji kazao je kako mu je velika čast biti u Sarajevu, te da je fasciniran cijelokupnom organizacijom SFF-a. Istakao je kako mu uloga u ovom filmu znači mnogo kao i saradnja s režiserom Akijem Kaurismakijem.

“Mislim da je san svakog glumca da sarađujemo s tako velikim imenima. Za mene je to bila sjajna profesionalna prilika i veliko ljudsko iskustvo da upoznam nekoga te veličine ko i dalje pokušava da doprinese. Bilo je sjajno raditi s njim”, rekao je Haji.

Nakon zvaničnih obraćanja predstavnika Festivala, uslijedilo je prikazivanje filma Druga strana nade finskog režisera Akija Kaurismakija, projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen. 

Druga strana nade predstavlja svojevrstan tematski nastavak filma Le Havre iz 2011. godine kojim je otvoren 17. Sarajevo Film Festival. Glumci prvog filma koji je prikazan na ovogodišnjem SFF-u, Sherwan Haji i Simon al-Bazoon, također su prisustvovali projekciji i otvorenju Festivala. 

Glavne zvijezde ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala su režiseri Oliver Stone i slavni britanski komičar i zvijezda Monty Pythona John Cleese kojima će, za doprinos filmskoj umjetnosti, biti uručena nagrada počasno Srce Sarajeva.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmičit će se čak 39 filmskih naslova, a bit će prikazano 50 filmova iz regije. Filmovi se takmiče za četiri nagrade – Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.

Izvor: Agencije