Otvoren 71. Filmski festival u Cannesu

Javier Bardem, Penelope Cruz, Cannes
Festival otvara film Everybody Knows s Penelope Cruz i Javierom Bardemom, koji su prošetali crvenim tepihom (EPA)

Australska glumica Cate Blanchett, predsjednica žirija i američki redatelj Martin Scorsese otvorili su u utorak navečer 71. Filmski festival u Cannesu, prvi nakon afere Weinstein.

Na festivalu, koji će trajati do 19. svibnja, bit će prikazan 21 film u glavnoj konkurenciji koji će se nadmetati za “Zlatnu palmu”, prenosi Tanjug.

“Zajednička nam je strast prema filmu, ovdje smo da proslavimo 7. umjetnost”, rekao je redateIj Taksista, kojem će biti uručena Zlatna kočija i zatim je pozvao Cate Blanchett da mu se pridruži na pozornici i da zajedno otvore 12-dnevni festival.

Španjolski glumački par Penelope Cruz i Javier Bardem prošetali su crvenim tepihom, čijim filmom Everybody Knows, iranskog redatelja, dvostrukog dobitnika Oscara Asgara Farhadija, počinje filmski festival.

Samo tri redateljice u konkurenciji za ‘Zlatnu palmu’

Australska glumica, dobitnica Oscara i predsjednica žirija Cate Blanchett obilježila je otvaranje festivala u utorak izjavom da će proteći dosta vremena dok će se filmska industrija okrenuti u korist žena.

“Za duboke promjene su potrebne specifične aktivnosti”, rekla je Blanchett na konferenciji za novinare, kako prenosi Hina.

Festival u Cannesu bio je na udaru kritika jer će samo tri filma žena redateljica sudjelovati u konkurenciji ove godine za “Zlatnu palmu” za najbolji film. 

“Nekoliko je žena u konkurenciji”, rekla je Blanchett.

“One nisu ovdje zato što su žene, već zbog kvalitete njihova rada”.

Dobitnica dvaju Oscara (48) i još tri žene koje su ove godine u deveteročlanom žiriju pridružit će se blizu stotinu žena u subotu na crvenom tepihu kako bi upozorile protiv diskriminacije žena u svjetskoj filmskoj industriji.

Izvor: Agencije