Otvoren Mauzolej na Lovćenu

Nakon nekoliko mjeseci rekonstrukcije svečano je otvoren Mauzolej na Lovćenu, mjestu gdje je sahranjen crnogorski mislilac, pjesnik, vladika i vladar Petar II Petrović Njegoš.

U obnovu mauzoleja uloženo je blizu milion i 100 hiljada eura. Svečanosti su prisustvovali brojni dužnosnici i građani.

“Ko na brdo ak i malo stoji – više vidi no onaj pod brdom” zapisao je Njegoš. Sa planine Lovćen, gdje je sahranjen vidi se – cijela Crna Gora.

Tri i po mjeseca i više od milion eura bilo je potrebno da Njegošev mauzolej povrati sjaj.

Prema zamisli  Ivana Meštrovića

Uprkos značaju, mauzolej je proteklih godina bio zapušten. Krov je prokišnjavao, voda ulazila u kriptu, a ekstremni vremenski uslovi nanijeli brojne štete. Sanacija je, tvrde nadležni riješila sve probleme.

Pavle Pejović, direktor Narodnog muzeja, pojašnjava: “Bio je to kompleksan posao, odgovoran posao, i vratili smo novi život mauzoleju i mislim da je Crna Gora na jedan dostojan način pokazala kako treba obilježiti Njegoševih 200 godina rođenja.”

Njegošev mauzolej otvoren je 28. jula 1974. godine, a urađen je po projektu i zamisli vajara Ivana Meštrovića.

Do mjesta počinka pjesnika i mislioca, duhovnog i svjetovnog vladara Crne Gore Petra Drugog Petrovića Njegoša vodi 461 stepenik.

‘Zlonamjerna tumačenja’

Svaki od njih na ceremoniji otvaranja prošli su brojni zvaničnici i građani. Crnogorski premijer, Milo Đukanović kaže da su Lovćen i Njegoš sinonimi države, ali da i dalje postoje oni koji ga “zlonamjerno tumače”.

“Neki mitomani, propovjednici mržnje, htjeli bi da u Njegošu nađu duhovnog oca i predvodnika. Njegoš nije bio pjesnik genocida, niti inspirator zločina. On nije pozivao u borbu protiv bilo kojeg naroda, već u borbu za slobodu. A borba za slobodu nacije 19. vijeka ne može biti isto što i nasilje nad nedužnim ljudima u vijeku iza nas”.

Sanacija mauzoleja na Lovćenu samo je jedan od događaja kojima se u Crnoj Gori proslavlja 200 godina od njegovog rođenja, izvještava reporterka Milica Marinović. 

Izvor: Al Jazeera