Oglasi

Otvoren prvi akcelerator čestica na Bliskom istoku

Postrojenje koje je izgrađeno u Jordanu dio je projekta koje kroz nauku treba zbližiti zemlje na Bliskom istoku.
SESAME se nalazi 35 kilometara sjeverno od jordanskog glavnog grada AmmanaSESAME

Prvi akcelerator čestica na Bliskom istoku otvoren je u Allanu, u Jordanu, na ceremoniji na kojoj su prisustvovali i jordanski kralj Abdullah II i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. 

Prema saopćenju UNESCO-a, zvanično ime postrojenja je Synchrotron-light za eksperimentalnu i primjenjenu nauku na Bliskom istoku ili SESAME - šifra koju je u legendi koristio Ali Baba da otvori vrata iza kojih se nalazilo nezamislivo bogatstvo. 

Misija laboratorije vrijedne 90 miliona dolara će omogućiti svjetsko istraživanje u različitim oblastima, od biologije i medicine do fizike, hemije i arheologije. 

Njen cilj je izgraditi "naučne i kulturne mostove između susjednih zemalja, promovirati uzajamno razumijevanje i toleranciju kroz međunarodnu saradnju te podsticati regionalnu naučnu zajednicu koja će raditi zajedno". 

SESAME se nalazi 35 kilometara sjeverno od jordanskog glavnog grada Ammana i izgrađen je kopiranjem institucionalne strukture CERN-a, najvećeg akcelatora čestica na svijetu koji se nalazi u Švicarskoj. 

Ideja pokrenuta 80-ih godina

Potreba za međunarodnim akcelatorom pojavila se tokom 80-ih godina među naučnicima kao što je Nobelovac Abdus Salam. 

Bliskoistočna naučna kooperacijska grupa (MESC) počela je organizirati sastanke i zagovarati projekte saradnje. 

MESC je 1997. prihvatio poziv njemačkog naučnika Gustava-Adolfa Vossa, koji je predložio korištenje komponenata iz postrojenja u Berlinu koje je uskoro trebalo biti stavljeno izvan pogona kako bi se počeo projekat na Bliskom istoku. 

Njemačka vlada prihvatila je dogovor pod uvjetom pokroviteljstva UNESCO-a. 

SESAME je zvanično osnovan 2004. a danas projekat ima osam punih članica i 17 posmatrača. 

Njegove članice su Kipar, Egipat, Iran, Izrael, Jordan, Pakistan, Palestinske teritorije i Turska. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.