Otvoren prvi akcelerator čestica na Bliskom istoku

SESAME se nalazi 35 kilometara sjeverno od jordanskog glavnog grada Ammana (SESAME)

Prvi akcelerator čestica na Bliskom istoku otvoren je u Allanu, u Jordanu, na ceremoniji na kojoj su prisustvovali i jordanski kralj Abdullah II i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova. 

Prema saopćenju UNESCO-a, zvanično ime postrojenja je Synchrotron-light za eksperimentalnu i primjenjenu nauku na Bliskom istoku ili SESAME – šifra koju je u legendi koristio Ali Baba da otvori vrata iza kojih se nalazilo nezamislivo bogatstvo. 

Misija laboratorije vrijedne 90 miliona dolara će omogućiti svjetsko istraživanje u različitim oblastima, od biologije i medicine do fizike, hemije i arheologije. 

Njen cilj je izgraditi “naučne i kulturne mostove između susjednih zemalja, promovirati uzajamno razumijevanje i toleranciju kroz međunarodnu saradnju te podsticati regionalnu naučnu zajednicu koja će raditi zajedno”. 

SESAME se nalazi 35 kilometara sjeverno od jordanskog glavnog grada Ammana i izgrađen je kopiranjem institucionalne strukture CERN-a, najvećeg akcelatora čestica na svijetu koji se nalazi u Švicarskoj. 

Ideja pokrenuta 80-ih godina

Potreba za međunarodnim akcelatorom pojavila se tokom 80-ih godina među naučnicima kao što je Nobelovac Abdus Salam. 

Bliskoistočna naučna kooperacijska grupa (MESC) počela je organizirati sastanke i zagovarati projekte saradnje. 

MESC je 1997. prihvatio poziv njemačkog naučnika Gustava-Adolfa Vossa, koji je predložio korištenje komponenata iz postrojenja u Berlinu koje je uskoro trebalo biti stavljeno izvan pogona kako bi se počeo projekat na Bliskom istoku. 

Njemačka vlada prihvatila je dogovor pod uvjetom pokroviteljstva UNESCO-a. 

SESAME je zvanično osnovan 2004. a danas projekat ima osam punih članica i 17 posmatrača. 

Njegove članice su Kipar, Egipat, Iran, Izrael, Jordan, Pakistan, Palestinske teritorije i Turska. 

Izvor: Agencije