Otvoren testament Nelsona Mandele

Mandela je umro u decembru u 95. godini života (Getty Images)

Nelson Mandela je iza sebe ostavio imanje koje je procijenjeno na preko 46 miliona randa (tri miliona eura), pokazalo je javno čitanje njegove oporuke.

Izvršilac pravde Dikgang Moseneke je, rezimirajući ono što je nazvao četrdesetostraničnim dokumentom, rekao da „nije primijetio nikakav spor“ o oporuci.

Bliski članovi osoblja su dobili po 3.300 eura (50.000 randa). Škole koje je nekadašnji predsjednik Južne Afrike pohađao dobiti će po 6.660 eura (100.000 randa).

Mandela je umro u decembru u 95. godini života.

“Nabijeno emocijama”

Iza sebe je ostavio imanje koje uključuje luksuznu kuću u Johannesburgu, skromni stan u ruralnoj provinciji Easter Cape, te naknade od prodaje knjiga, uključujući i njegovu autobiografiju Duga šetnja do slobode.

Ostavio je, također, 6.660 eura (100.000 randa) svakoj od četiri edukacijske institucije za stipendije i školarine.

Raspoloženje Mandeline porodice za vrijeme čitanja oporuke je bilo “nabijeno emocijama, ali je prošlo dobro”, rekao je izvršilac, koji je dodao da je porodica bila “zadovoljna” oporukom.

Porodični fond će dobiti 99.900 eura (1,5 miliona randa), plus honorare.

Afrički nacionalni kongres (ANC) će dobiti honorare, koje će diskretno trošiti izvršni komitet stranke za širenje informacija o principima i politici ANC-a, pogotovo o pomirenju.

Postoji rok od 90 dana za osporavanje oporuke.

Izvor: Agencije