Otvoren Titov sef, porodica tuži Nikolića

Titov sef, u Narodnoj banci Srbije, otvoren je nakon više od trideset godina. U njemu su pohranjene stvari Josipa Broza nakon njegove smrti. Što je bilo u sefu neće se znati još desetak dana.

S druge strane, članovi porodice nezadovoljni su jer nisu bili prisutni otvaranju sefa. Otvorilo ga je tročlano državno povjerenstvo predsjednika Srbije Nikolića.

Sef je otvoren na inicijatvu suda pred kojim se vodi ostavinska rasprava Titovih nasljednika. 

“Što sakriva dugi popis dokumenata i stvari ostat će tajna još sljedećih desetak dana”, izvještava Marin Veršić.

‘Iznad sudske vlasti’

Unuka Svetlana Broz ljuta je što niko od Titovih pravnih nasljednika, niti predstavnika Prvog osnovnog suda u Beogradu, nije bio pozvan da prisustvuje otvaranju Brozovog sefa, A na to, smatra, imaju pravo.

“Bitan je princip, predsednik jedne države, daje sebi za pravo, da formira nekakvu posve nesuvislu komisiju koja će ulaziti u privatno posjed nasljednika jednog pokojnika čija se ostavinska rasprava završava punih trideset godina.”

Titova unuka smatra da se time Tomislav Nikolić postavio iznad sudske vlasti.

Iz generalnog sekretarijata predsjednika Srbije oglasili su se dopisom. Kao odgovor na to zašto niko u ime porodice Broz nije bio prisutan, napisali su “da prilikom faktičkog otvaranja sefa nije neophodno prisustvo suda”.

“Predsjednik državnog povjerenstva za otvaranje sefa, Oliver Antić, nije htio dati izjavu. Putem telefona nam je ispričao da nitko od članova Brozove obitelji nije bio nazočan, jer tako propisuje zakon. Antić tvrdi, kako je sadržaj sefa državna tajna,  pa da zakon pritom nalaže da pri njegovom otvaranju ne može nazočiti nitko, osim državnog povjerenstva”, izvještava Veršić.

Sud u Strazburu

“A ako to ne uspijemo postoji međunarodni sud u Strazburu koji će ipak doneti definitivnu odluku”, kazala je Svetlana Broz. 

Najavila je da će njezin odvjetnik spremiti u petak tužbu protiv samog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog kršenja evropske konvencije o ljudskim pravima i prava na pravično i fer suđenje u ostavinskoj raspravi.

Izvor: Al Jazeera