Otvoren treći Sarajevo halal forum

Piše: Fahrudin Smailović

U Sarajevu je u petak otvoren treći Sarajevo halal forum, koji se održava pod pokroviteljstvom Husein-ef. Kavazovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i uz partnerstvo kompanija GHB Invest i Centar Skenderija Sarajevo.

“Halal je ono što je dozvoljeno, što je dobro. To je istovremeno i ponašanje i stav i namjera i djelo, “, rekao je reis Kavazović

Reis je svečano otvorio Sarajevo halal forum 2014.

“Halal nije važan samo za muslimane već za sve ljude jer zagovara zdravu i čistu hranu, halal zaradu i ekonomično upravljanje životnim resursima”, poručio reis Kavazović.

U periodu između dva Foruma, ovog i prošlogodišnjeg, načinjen je niz pozitivnih pomaka koji svjedoče o dinamizmu halal sektora, istakao je na otvaranju Foruma Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

On je istakao formiranje Balkanskog udruženja muslimana konzumenata, koje bi trebalo artikulirati i u javnom sektoru zastupati prava i interese halal konzumenata. Pripremljena je i inicijativa za formiranje Asocijacije halal certificiranih proizvođača i pružalaca usluga.

Sead Mačkić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH ocijenio je veoma pozitivnom saradnju koju je u proteklom periodu Agencija za sigurnost hrane ostvarila sa Agencijom za certificiranje halal kvalitete.

Podsjetio je da 2008. godine uveden pojam halal proizvoda i halal sistema za hranu, koji se definiraju posebnim propisima.

Proizvodnja ribe

Edin Smajić, direktor GHB grupe, naglasio je važnost zajedničkog djelovanja različitih institucija na promociji i unapređenju halal standarda u regiji.

Osnivanje Asocijacije proizvođača veoma je značajno, istakao je on, budući da je na taj način uključena Privredna komora, odnosno država u unapređenje halal sektora.

“Imamo Islamsku zajednicu, nevladinu organizaciju, Agenciju za certificiranje i sekciju pri Privrednoj komori, što je veliki iskorak u posljednjih dvanaest mjeseci”, zaključio je on.

Ovogodišnji halal forum podijeljen je u dvije sesije, a bit će okončan u 18 sati dodjelom certifikata.

Certifikat će biti dodijeljen kompaniji Bosnet gruop d.o.o. Hadžići, prvoj firmi u Evropi koja proizvodi halal hranu za ribe.

“Većina ribogojilišta koriste hranu za ribe koja je napravljena na bazi svinjske krvne plazme i takva riba nije halal”, istaknuto je na forumu.

Dodjelom ovog certifikata proizvođači ribe u BiH će moći dobiti halal certifikat i svoje proizvode plasirati na domaće i strano tržište, zaključeno je u uvodnom dijelu foruma.

Izvor: Al Jazeera