Otvorena 33. ‘Sarajevska zima’ uz moto ‘Svileni put umjetnosti’

Ibrahim Spahić, direktor Sarajevske zime, izjavio je kako će gosti moći uživati u sjajnim predstavama, koncertima, izložbama... (Anadolija)

Večeras je u sarajevskom Narodnom pozorištu svečano otvoren 33. međunarodni festival “Sarajevska zima” pod motom “Svileni put umjetnosti”, a trajat će do 21. marta, javlja agencija Anadolija.

Ibrahim Spahić, direktor “Sarajevske zime”, izjavio je kako će gosti moći uživati u sjajnim predstavama, koncertima, izložbama i programima predstavljanja kulturne baštine tokom ovogodišnjeg izdanja festivala.

“Večeras imamo izložbe u kojima učestvuju Iran, Kina, Indija, Indonezija i Bosna i Hercegovina, a nakon toga i promociju knjige o proizvodnji svile u prisustvu ambasadorice Indonezije. Poslali smo i poruke u čast teme festivala, a to je supstanca Sarajeva i ‘Svileni put umjetnosti'”, rekao je Spahić, dodajući kako će ovogodišnje izdanje “Sarajevske zime” otkriti sve bogatstvo kulturnih raznolikosti, kreativnosti i međusobne povezanosti zajednica umjetnika širom svijeta.

“To je jedna velika priča jer, kad pogledate kolekciju Zemaljskog muzeja BiH i sve ono što je sačinjeno od svile i kad čujete zvukove s Dalekog istoka i Zapada, prepoznate sve tokove civilizacija, neku tačku gdje su se karavane susretale i pronalazile civilizacijske veze. Sve to nam pokazuje da različitost kroz kreativnost stvara zajednicu koja je otvorena i koja ima snagu da prihvati drugoga i drugačijeg”, rekao je on.

Prilika za saradnju

Prvog dana festivala održana je i izložba radova od svile iz Indonezije, a otvorila ju je ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amelia Achmad Yani, koja je tom prilikom istakla kako je festival “Sarajevska zima” dobra prilika za kulturnu saradnju među zemljama u svijetu.

“Ovo je prvi put da učestvujemo na ovom festivalu i veoma smo ponosni zbog toga jer ovdje možemo predstaviti kako se proizvodi svila i lijepi proizvodi od svile, koje uglavnom prave žene u našoj zemlji. To nije nimalo lagan posao. Potrebno je od dva do šest mjeseci za neke proizvode od svile. Ovo je dobra prilika za kulturnu saradnju i vrlo pozitivan događaj kako bismo upoznali druge zemlje i njihove kulture. Svi sigurno imaju šta pokazati”, izjavila je ona.

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj umjetnika iz Bosne i Hercegovine i šire, kulturnih ličnosti, diplomatski kor i veliki broj građana.

Ovogodišnji festival održat će se uz učešće 1.500 umjetnika sa svih kontinenata, a sastoji se od pozorišnih predstava, koncerata, filmova, likovnih umjetnosti, izložbi, panel-diskusija, književnih večeri, arhitekture, videa, programa predstavljanja kulturne baštine i dječijih programa.

Izvor: Agencije