Otvorena birališta u Turskoj

Danas će 56 miliona Turaka glasati za novog predsjednika (EPA)

U Turskoj se danas održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima će birači izabrati predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim glasao je u Izmiru i poručio da će Turska nakon današnjih izbora  novim sistemom upravljanja stabilno i sigurno nastaviti koračati ka novim ciljevima i horizontima.

Predsjednička kandidatkinja Meral Aksener i predsjednica turske Partije IYI, glasala je u Istabnulu. Nju je na biračkom mjestu dočekao veći broj simpatizera, a nakon glasanja se kratko obratila i novinarima i poručila da je slobodna volja naroda iskazana na biralištima jedina stvar o kojoj se u demokratiji ne može raspravljati.

Kandidat turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharrem Ince glasao je u na biralištu u Yalovi i izrazio nadu da će izborni proces biti uspješno proveden.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a zatvaranje je najavljeno za 17 sati po lokalnom vremenu.

Glasački listići do pojedinih biračkih mjesta u provincijama na istoku i jugoistoku zemlje prebačeni su helikopterom.

Izbori se održavaju uz pojačane mjere sigurnosti, a preliminarni rezultati izbora očekuju se u izbornoj noći, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Više od 56 miliona glasača

Više od 56 miliona turskih birača ima pravo učestvovati u veoma bitnim računicama budućnosti te zemlje.

Turski državljani koji žive u inostranstvu počeli su glasati prije nekoliko dana u turskim diplomatskim predstavništvima, što je označilo prve početke izbora u Turskoj.

Vodeći predsjednički kandidati u Turskoj, među kojima je i aktuelni šef države Recep Tayyip Erdogan jučer su pozvali birače, na odvojenim skupovima, nekoliko sati pred početak izborne tišine, da izađu na sutrašnje izbore i podrže njihovu politiku.

Erdogan se obratio na skupu u Istanbulu gde je kritikovao svoje protivnike za nedostatak vizije.

“Predsjedavanje zahtjeva iskustvo”, rekao je Erdogan, koji je vodio Tursku od 2003. kao premijer a od 2014. godine kao prvi direktno izabrani predsjednik.

Kao dokaz uspješnosti svog liderstva Erdogan je naveo izgradnju bolnica i saobraćajne infrastrukture.

Njegov glavni protukandidat Muharrem Ince koga je kandidovala sekularna Republikanska narodna partija poručio je Erdoganu pred više stotina hiljada pristalica također u Istanbulu, da je vrijeme da ode.

Prokurdski kandidat Selahattin Demirtas, koji kampanju vodi iz zatvora gdje čeka suđenje, izrazio je nadu da će sutrašnji izborni dan proći u miru i pozvao prvenstveno mlade da izađu na glasanje.

Ovo je prvi put da Turci glasaju za predsjednika i parlament u isto vrijeme, nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsjedničkog sistema vođenja države.

Prvi izbori u vanrednom stanju

Ovo su i prvi izbori u vanrednom stanju, uvedenom u Turskoj nakon pokušaja državnog udara, u julu 2016.

Prema konačnoj listi kandidata za prijevremene predsjedničke izbore, u trci će se naći šest kandidata: Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Recep Tazzip Erdogan, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.

Ko god pobijedio, novi predsjednik Turske će imati široka ovlaštenja, koja će mu pripasti po predsjedničkom sistemu upravljanja države u kojem više neće biti premijerske pozicije.

Izvor: Agencije