Otvorena dva prelaza između Srbije i Kosova

Na dva prelaza između Srbije i Kosova, Brnjak i Bela zemlja – Končulj, počela je primjena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Na osnovu briselskog dogovora Beograda i Prištine o slobodi kretanja, prethodno su otvoreni prelazi Jarinje i Merdare.

U prisustvu pripadnika MUP-a Srbije, kosovske policije i carinika, vojnika KFOR-a i pripadnika EULEX-a- prva vozila, bez ikakvih problema, prešla su jutros dva novootvorena integrisana prelaza Bela zemlja – Končulj i Brnjak, javio je reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Nekoliko sati prije otvaranja prelaza Brnjak, privrednici i lokalno stanovništvo kod Zubinog Potoka, blokirali su djelimično magistralni put Priština-Ribariće, u namjeri da spriječe dolazak kosovskih carinika i pogranične policije, koji su na Brnjak prebačeni helikopterom.

Spriječiti krijumčarenje

Privrednici se protive plaćanju poreza kosovskim institucijama.

 „Danas je počeo da se provodi sporazum o integrisanom upravljanju granicom i na ovom graničnom prelazu. Kao što vidite, srpske vlasti još nisu završile radove na infrastrukturi, uprkos njihovim obavezama za koje su se saglasili u Briselu. Mi vjerujemo da će za nekoliko dana sve biti završeno, pa bi smo mogli da radimo normalno. Ono sto je važno je da se sporazumi i vrijeme implementacije tih sporazuma, sprovode u praksi“, kazao je Fisnik Rexhepi, savjetnik u MUP-u Kosova.

 Udaljenost između dva punkta na prelazu Bela zemlja – Končulj sada je smanjena sa tri kilometra na desetak metara, kako bi se spriječilo krijumčarenje.

Prije dvadesetak dana, u sistem integrisanog upravljanja prvo su ušli prelazi Jarinje i Merdare.

Izvor: Al Jazeera