Otvorena istraga za korupciju u Telekomu CG

Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica Magyar Telekom pristali su platiti kaznu u SAD-u, u okviru nagodbe o sudskoj tužbi (Reuters)

U Skupštini Crne Gore je, zahvaljujući glasovima manjeg partnera u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratske partije (SDP), izglasan prijedlog opozicije o otvaranju parlamentarne istrage u aferi Telekom i formiranje Anketnog odbora.

Za otvaranje istrage glasao je 41 poslanik, dva su bila uzdržana, a 37 protiv.

Nakon ovoga slijedi rasprava o izboru predsjednika i članova Anketnog odbora.

Za otvaranje istrage glasao je 41 poslanik, dva su bila uzdržana, a 37 protiv.

Poslanici opozicionih stranaka nedavno su potpisali prijedlog odluke i inicijative za otvaranje parlamentarne istrage u Skupštini i formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio aferom Telekom.

Podrška SDP-a

SDP će podržatie prijedlog opozicije za otvaranje parlamentarne istrage vezane za aferu Telekom, saopćio je poslanik Raško Konjević, potpredsjednik SDP-a.

On je kazao da ta partija podržava parlamentarnu istragu, ali ne želi da se ona politizira.

“Mi jesmo za to da se ispita privatizacija Telekoma, ali nismo za to da se bilo ko unaprijed optužuje. Nećemo dozvoliti da se bilo kome crta meta bez dokaza, ali nećemo ni zatvarati oči ako bude dokaza da je bilo nekih nezakonitih radnji”, naveo je on.

Objasnio je da je institut parlamentarne istrage poslovnički institut i jedan od modela i načina kontrole izvršne vlasti.

Vladini zvaničnici negirali da su primali mito [Reuters]

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore zatražio je ranije od američkih kolega da im dostave sve dokaze u vezi afere Telekom, nakon čega će crnogorski tužioci odlučiti da li će početi sa saslušavanjem svjedoka u tom slučaju.

Mađarski Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija Vladi Crne Gore platio 114 miliona eura i skoro 23 miliona eura manjinskim akcionarima.

Kazna za potkupljivanje

Deutsche Telekom i njegova mađarska podružnica Magyar Telekom pristali su platiti kaznu u SAD-u od oko 95 miliona dolara, u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Magyar Telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Podgorički mediji objavili su da se među onima koji su nezakonito primili novac nalazi i Ana Kolarević, sestra tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Ðukanovića, što je ona demantirala.

Magyar Telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore.

Bivši predsjednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore Oleg Obradović također je negirao da je učestvovao u procesu donošenja odluke o prodaji te kompanije Magyar Telekomu i da je primio mito za taj posao.

Izvor: Agencije