Otvorena najveća elektrana u Rumuniji

Rumunija je još uvijek najsiromašnija članica Evropske unije, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Nova strategija Vlade predviđa velika ulaganja u energetski sektor. Zvanično je otvorena najveća elektrana u državi u posljednjih 20 godina, koja bi trebala podmiriti 10 posto potreba Rumunije za električnom energijom.

Najveća rumunska naftna i gasna kompanija Petrom, članica OMV grupe, odabrala je Brazi, mjesto udaljeno 70 kilometara od Bukurešta, za svoju veliku investiciju i postrojenje od kojeg se mnogo očekuje.

Elektrana snage 860 megawata počela je raditi prije dva mjeseca, a struju proizvodi korištenjem prirodnog gasa.

„Nastavit ću apelirati na Rumuniju, kao i na ostale zemlje članice EU-a, da ne gledaju na energetsko tržište izolirano, već u svjetlu integriranog evropskog tržišta“, rekao je evropski komesar za energiju Gunther Oettinger.

„Zajedno smo jači. Korisnicima ćemo moći ponuditi sigurniju, čišću energiju po prihvatljivijim cijenama.“

Jasna odluka

Evropa previše zavisi o uvozu energenata. Njen glavni snabdjevač gasom je Rusija, a nafta najvećim dijelom dolazi iz arapskih država, pa tako teško može konkurirati Sjedinjenim Američkim Državama na polju energije.

Proizvodnja električne energije perspektiva je koju EU ne želi ispustiti.

„Naša odluka je jasna i nećemo je mijenjati. Imat ćemo otvoreno i konkurentno tržište i zakonodavnu poziciju koja će nam omogućiti investicije u energiju, investicije koje mogu pokrenuti ekonomski razvoj i istovremeno doprinijeti očuvanju okoliša“, izjavio je premijer Rumunije Victor Ponta.

Postrojenje u Braziju je najveća rumunska investicija od pokretanja druge nuklearne elektrane 2007. godine.

„To je investicija u sasvim novo polje, pretvaranje gasa u električnu energiju. Ona je važna kako bi Rumunija uspostavila ravnotežu na energetskom tržištu“, smatra Gerhard Roiss, direktor OMV-a.

No, ta operacija košta više od pola milijarde eura, a Petrom i Rumunija tu ne misle stati i najavljuju novu investiciju u elektranu koja će za proizvodnju struje koristiti energiju vjetra.

Izvor: Al Jazeera