Otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije

U odnosima između Hrvatske i Srbije i dalje je veliki broj otvorenih pitanja – od nestalih u ratu, povrata imovine, povratka izbjeglih, pa sve do graničnog pitanja.

Rješavanje tih problema past će na leđa novoizabrane vlasti.

Iako je problema puno, zvanični Zagreb poručuje – bez obzira na to koja politička opcija pobijedi u Srbiji, u Hrvatskoj će imati stabilnog partnera.

Rezultat srbijanskih izbora s velikom pažnjom čeka i službeni Zagreb.

Možda više no ikad, jer  Hrvatska je danas u specifičnoj situaciji: iduće godine postaje punopravna članica Evropske unije (EU), a sa Srbijom i dalje ima niz neriješenih pitanja.

“Za Hrvatsku je vrlo važno da bude izabran netko tko je spreman surađivati s Hrvatskom i rješavati naša otvorena pitanja koja imamo cijeli niz”, kaže Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova.

Svakako dobija

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je, bez obzira na izbornog pobjednika, Hrvatska u dobroj poziciji.

“Cinično rečeno, ali to nije sasvim nerealistično, Hrvatska je u situaciji da u svakoj varijanti dobiva. Ako pobijedi [Boris Tadić], onda se nastavljaju odnosi koji su već ne samo normalni, nego i prijateljski. Pobijedi li [Tomislav] Nikolić, koji će se trsiti da se pokaže pristojnim proeuropskim političarem, odnosi će biti zahlađeni, a Hrvatska će imati izgovor za prekid s regijom”, kaže on.

No, otvorena pitanja moraju se riješiti,a ona glavna vezana su za ratnu prošlost.

Koja god politička opcija pobijedi, smatra Pusić, u suradnji s hrvatskom Vladom morat će se paralelno pozabaviti rješavanjem pitanja nestalih u ratu, povratu opljačkane imovine te procesuiranjem ratnih zločina.

“To su tri teme o kojima bi Hrvatska i Srbija morale bit u stanju donijeti odluku, bilateralno, o rješavanju tih pitanja. Ako smo to u stanju, onda je moguće staviti na dnevni red i pitanje međusobnih tužbi za genocid”, rekla je Pusić.

Tužbe za genocid

Upravo su međusobne tužbe za genocid mnogima glavni kamen spoticanja u odnosima dviju zemalja.

Puhovski smatra da su ih obje strane često koristile zbog dnevno političkih poena.

Ističe i druge probleme o kojima se dovoljno ne raspravlja.

“I dalje se ne razgovora o granicama i, iznad svega, ne govori se o promjenama koje će donijeti ulazak Hrvatske u EU, ponavljam, rezanjem, izrezivanjem Hrvatske iz regije. I dalje se govori o regiji koja je nestala izlaskom Slovenije, a sada i Hrvatske, a realno govoreći, Srbija nema šanse ući u EU idućih 10 godina, što iz razloga u Srbiji, što u EU”, kaže Puhovski.

No, mnogi u Hrvatskoj misle kako će u odnosima sve i dalje biti isto.

Jer, novih lica na ovim izborima nema i zato je teško očekivati značajnije promjene, izvještava iz Zagreba Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Izvor: Agencije