Otvorena pitanja nakon Igara u Riju

Olimpijske igre u Rio de Janeiru su završene. Sportisti i turisti odlaze, a stanovnici ostaju s pitanjima o tome kakve će dugoročne koristi imati od organizacije tog događaja, naročito od nove infrastrukture, na koju je potrošeno blizu deset milijardi dolara.

Dok gosti odlaze, u Riju se već čuje pitanje koje postavljaju svi gradovi domaćini nakon tako velikih događaja: kakve će koristi imati od svega? Gradska uprava i organizatori Igara ističu više od 100 kilometara novih autobuskih linija i potpunu obnovu gradske luke kao neke od najboljih projekata pokrenutih proteklih godina.

“Kao naslijeđe, u Riju ostavljamo osjećaj jedinstva i vrijednosti. Ova zemlja proživljava duboku ekonomsku i političku krizu, ali brazilski narod opet je osjetio ponos i samopouzdanje”, ističe Mario Andrada, glasnogovornik Olimpijskog komiteta Brazila.

Pogrešne pripreme

Ali, brazilska novinarka Juliana Barbassa, koja je nedavno objavila knjigu o Riju, smatra da je sve ono što je učinjeno tokom priprema za Igre bilo potpuno pogrešno.

“Troškovi su bili ogromni. Igre su organizirane u vrijeme recesije, Rio je na rubu bankrota, sam guverner je to davno izjavio. Grad je potrošio mnogo novca. A kada pogledate novu infrastrukturu, uglavnom služi zapadnom, bogatom dijelu Rija”, kaže ona.

I zaista je bilo mnogo propusta – naprimjer, zagađeni zaljev Guanabara nikad nije očišćen kao što je obećavano… A zbog smanjenja budžeta, male su šanse da će se to i desiti.

“Mislim da nam Igre nisu mnogo toga ostavile. Jedini koji su učestvovali u njima bili su oni koji su to mogli priuštiti. Neki govore da će naša djeca imati lijepe uspomene, ali to nije dovoljno da opravda troškove”, kaže stanovnica Rija.

Historijska prilika

“Imat ćemo mnogo toga nakon Olimpijskih igara; recimo, novi metro. Ranije su nam trebala dva sata da stignemo iz jednog dijela grada u drugi, a sada samo 30 minuta. Drago mi je i zbog stadiona. Ali, sada želimo vidjeti hoće li naši političari znati kako sve to iskoristiti i održavati.”

Možda je samo potrebno vrijeme da Rio shvati koliko je dobio ovim događajem…

“Prije sedam godina objavljeno je da će Rio biti domaćin Olimpijskih igara. Gradonačelnik je to nazvao historijskom prilikom. Možda to i jeste. Ali, vjerovatno će trebati još sedam godina da građani zaista procijene šta su ovim dobili. Hoće li se pokazati da je proteklih nekoliko sedmica bilo katalizator za istinske promjene nabolje ili jednostavno propuštena prilika?”, izvještava iz Rija Gabriel Elizondo, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera