Otvorena replika Hitlerovog bunkera u Berlinu

Instalacija je smještena u autentičnom skloništu iz ratnih vremena, u ruševinama željezničke stanice Anhalter Bahnhof (AP)

U svom posljednjem skrovištu u Berlinu nacistički diktator Adolf Hitler držao je portret cara Friedricha II na zidu bunkera i mali kip njemačkog pastira na stolu.

U jednom uglu bio je djedov sat, a u drugom kanister s kisikom.

To se može vidjeti po rekonstrukciji Hitlerovog radnog mjesta i njegovog doma u posljednjim danima Drugog svjetskog rata nedavno otvorenoj kao komercijalna turistička atrakcija u Berlinu.

Autentično sklonište iz ratnih vremena

Atrakcija, nazvana “Dokumentacija Fuehrerbunkera”, uključuje model u omjeru 1:25 i prikazuje bunker u kome je nacistički diktator sebi oduzeo život 20. aprila 1945. godine, kao i rekonstrukciju u punom obimu njegovog studija.

“Sada toliko turista dolazi u Berlin da bi sanznali šta se dešavalo ovdje tokom rata. Cilj je dati ljudima ideju kako je izgledao bunker zadnjih dana nacističkog režima”, istakao je Wieland Giebel, jedan od organizatora izložbe.

Instalacija je smještena u autentičnom skloništu iz ratnih vremena, u ruševinama željezničke stanice Anhalter Bahnhof, 15 minuta šetnje od mjesta na kome se nalazio Fuehrerbunker izgrađen 1944. godine, prenosi DPA.

Izvor: Agencije