Otvoreni humanitarni koridori za civile u Mosulu

Pretpostavlja se da polovinu zatočenih u srušenim kućama Mosula čine djeca (Reuters)

Iračke snage otvorile su izlazne rute stotinama civila koji su počeli napuštati staru gradsku jezgru u Mosulu dok borbe s pripadnicima skupine Islamska država Irak i Levant još traju.

Borbene postrojbe koje su obučile američke snage usmjerile su svoje napade duž dvije ulice koje dopiru do Starog grada kako bi izolirale pobunjenike u četiri džepa, javljaju agencije.

Ujedinjeni narodi u međuvremenu su upozorili na velik broj civilnih žrtava u gusto naseljenom Starom gradu te naglasili da je u petak najmanje 12 ljudi ubijeno, a stotine su ranjene.

“Borbe u Starom gradu vrlo su silovite, a civili su izloženi ekstremnoj, nezamislivoj opasnosti. Imamo izvješća da ISIL koristi tisuće ljudi, možda čak i desetke tisuća, da služe kao ljudski štit”, upozorila je Lise Grande, UN-ova koordinatorica za Irak.

“Stotine civila su ubijene, uključujući djecu”, rekla je Grande.

Iračke vlasti nadaju se proglasiti pobjedu u Mosulu za vrijeme Bajrama, muslimanskog blagdana koji označava kraj muslimanskoga svetog mjeseca ramazana.

Polovica civila – djeca

Najmanje 100 civila, umornih, preplašenih i gladnih, u subotu se domoglo sigurnosti na teritoriju pod kontrolom vladinih snaga zapadno od Staroga grada.

Neki od njih uza se imaju ozlijeđenu i pothranjenu djecu. Vojnici su ima dali hranu i vodu, javljaju agencije.

Više od 100.000 civila, a pretpostavlja se da su polovica od njih djeca, ostalo je u srušenim kućama u Starom gradu s premalo lijekova, vode i medicinskih potrepština.

Humanitarne organizacije i iračke vlasti rekle su da ISIL nastoji onemogućiti civile u pokušaju da se spasu te da ih koriste kao živi štit.

U posljednja tri tjedna pripadnici ISIL-a ubili su stotine civila koji su pokušali napustiti Stari grad, prenose irački mediji.

Izvor: Al Jazeera