Otvoreno pismo Desmonda Tutua upućeno Aung San Su Kyi

'Ako je politička cijena tvog uspona do najvišeg ureda u Mijanmaru tvoja šutnja, ta je cijena bez sumnje prevelika'. (EPA)

Draga moja Aung San Su Kyi,

Ja sam sada star, slab i formalno penzionisan, ali kršim svoj zavjet da neću komentarisati javna pitanja zbog duboke tuge usljed stradanja Rohinja, muslimanske manjine u tvojoj državi.

U mom srcu, ti si draga i voljena mlađa sestra. Godinama je na mom stolu stajala tvoja fotografija da me podsjeti na nepravdu i žrtvu u kojoj si istrajala iz ljubavi i posvećenosti narodu Mijanmara. Ti si bila simbol pravednosti. Radovali smo se 2010. godine tvom puštanju na slobodu iz kućnog pritvora, a 2012. smo slavili tvoj dolazak na čelo opozicije.

Tvoj ulazak u javnu sferu ublažio je našu zabrinutost zbog nasilja nad Rohinjama. Ali ono što su neki nazvali ‘etničkim čišćenjem’ a drugi ‘sporim genocidom’ se nastavilo – i nedavno ubrzalo. Slike patnji Rohinja koje gledamo ispunjavaju nas bolom i užasavanjem.

Mi znamo da ti znaš da ljudi mogu izgledati i moliti se drugačije – te da neki mogu biti vojno moćniji od drugih – ali nema superiornih i inferiornih; da smo, kada zagrebemo ispod površine, svi isti, članovi jedne porodice, ljudske porodice; da ne postoje prirodne razlike između budista i muslimana; i da smo, bili mi Jevreji, hindusi, kršćani ili ateisti, rođeni da volimo, bez predrasuda. Diskriminacija nije prirodna; ona je naučena.

Draga sestro: ako je politička cijena tvog uspona do najvišeg ureda u Mijanmaru tvoja šutnja, ta je cijena bez sumnje prevelika. Država koja nije u miru sa samom sobom, koja ne uspijeva priznati i zaštiti dostojanstvo i vrijednost cijelog svog naroda, nije slobodna država.

Neprimjereno je da simbol pravde predvodi takvu državu; to pojačava naš bol.

Dok svjedočimo užasu koji traje molimo se da ponovo budeš hrabra i snažna. Molimo se za tebe da se zauzmeš za pravdu, ljudska prava i jedinstvo svog naroda. Molimo se za tebe da intervenišeš u krizi koja eskalira i da opet vratiš svoj narod na put pravde.

Bog te blagoslovio.

S ljubavlju

Nadbiskup emeritus Desmond Tutu

Hermanus, Južna Africa