Ozbiljno upozorenje Balkanu iz EU-a

Biščević: Teško je predvidjeti šta će se u konačnici dogoditi (Anadolija)

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hidajet Biščević smatra da zahtjev šest zemalja Evropske unije (EU) da se, u slučaju zloupotrebe, državama Zapadnog Balkana ukine bezvizni režim predstavlja krajnje ozbiljnu poruku.

Zahtjev u vezi s ukidanjem viznog režima, koji su podnijele Njemačka, Francuska, Holandija, Belgija, Austrija i Luksemburg, bit će razmatran 25. oktobra, na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU-a.

“Mislim da je riječ o vrlo ozbiljnom pitanju i, usudio bih se reći, vrlo ozbiljnom upozorenju. Ono, prije svega, proizlazi iz izuzetno snažnog naglaska koje evropske institucije, a onda i zemlje članice EU-a, generalno daju pitanju vladavine prava i poštivanju obaveza u zemljama našeg regiona, posebno u zemljama koje se kandidiraju za članstvo u EU-u. Riječ je, dakle, o ozbiljnom upozorenju”, kazao je Biščević za agenciju Anadolija.

Dodaje kako treba vidjeti kako će se to pitanje dalje razvijati u kontekstu rasprava u evropskim institucijama.

“Ja bih rekao da je riječ o široj političkoj poruci, a to je da uzimanje obaveza mora postati nešto što će biti svakodnevna praksa i obveza svih administracija na ovim prostorima. Moj dojam iz kontakata koje imam u Briselu s evropskim institucijama, pa i zemljama članicama, jeste da su mnoge od njih čak i razočarane načinom na koji administracije na ovim prostorima preuzimaju obaveze, a onda ih olako zaboravljaju”, tvrdi Biščević.

Efekat lavine

Na pitanje da li to znači da će doći do ukidanja viza za zemlje Zapadnog Balkana, Biščević odgovara da je “ovo svakako ozbiljno, ali da je teško predvidjeti što će se u konačnici dogoditi”.

“Takva odluka, promatranje takve odluke, mora se staviti u širi politički kontekst. Nema dvojbe da bi to bio težak udarac i teška politička poruka, posebno u svjetlu o napretku koji je nedavno dala Evropska komisija (EK)”, smatra Biščević.

Komentirajući mogućnost da Hrvatska ne uđe u EU 1. jula 2013. godine, kako je ranije planirano, Biščević tvrdi da u evropskoj diplomantskoj praksi vrlo često dolazi do tog efekta lavine, gdje neko nešto izjavi, pa svi to komentiraju.

“Ja sam jučer bio u Podgorici na jednoj konferenciji, gdje je zamjenik direktora za proširenje EK-a Joost Korte vrlo precizno govorio o tome da Hrvatska još ima određenih obaveza, da ih je Hrvatska svjesna, te da je EK svjesna da će ih Hrvatska ispuniti i da  neće doći do pomicanja datuma za ulazak Hrvatske u EU”, kazao je Biščević.

Izvor: Agencije