Oznaka na putu ‘posvađala’ Srbiju i Makedoniju

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopćilo je da je zahtjev da se tabla ukloni prenesen ambasadorici Srbije u Skoplju (Al Jazeera)

Makedonija je zatražila od Srbije da ukloni table postavljene na dionici autoputa na koridoru 10 na kojima piše skraćenica BJRM (Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija), umjesto ustavnog imena Makedonije, dok su zvaničnici iz Srbije odgovorili da neće to uraditi.

Na autoputu kod Vladičinog Hana postavljena je oznaka “autoput E75 – koridor 10 – Beograd – granica sa BJRM”, na dionici autoputa koji povezuje Srbiju i Makedoniju koji je u izgradnji.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopćilo je da je zahtjev da se tabla ukloni prenesen ambasadorici Srbije u Skoplju Dušanki Divjak-Tomić, koja je bila pozvana na sastanak u to ministarstvo.

Tada je od vlasti Srbije zatraženo da tablu s natpisom BJRM zamijene novom, na kojoj bi stajalo ustavno ime Republika Makedonija.

Dačić: Tabla ostaje

Srbija je Makedoniju, iako je stolicu u Ujedinjenim narodima dobila pod nazivom BJRM (FYROM), priznala pod ustavnim imenom Republika Makedonija, navele su vlasti u Skoplju.

“Očekujemo pozitivan odgovor od naših kolega iz Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa”, naveli su iz Ministarstva.

Međutim, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne vidi razlog za primjedbe Skoplja.

“Njima sada smeta ta tabla, a nama ne treba da smeta to što su u UNESCO-u glasali za prijem Kosova”, rekao je.

Dačić je dodao da je te argumente iznijela i ambasadorica Srbije u Skoplju, na sastanku u makedonskom Ministarstvu vanjskih poslova, gdje joj je prenesen usmeni demarš zbog postavljanja table, pišu beogradske Večernje novosti.

Dačić, međutim, kategorički poručuje da tabla ostaje.

“Krajnje je vreme da prestanemo da radimo protiv sopstvenih interesa. Tačno je da Srbija priznaje Makedoniju pod tim imenom, za razliku od evropskih država, ali to je urađeno još pod Miloševićem, devedesetih godina. A Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, a sada im smeta nekakav natpis. Neshvatljivo je da nam je veći prijatelj jedna Indonezija nego neke susedne države”, istako je.

Spor o imenu

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine.

Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi s nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Zbog toga je UN 1993. godine priznao Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije