Pacifik: Prva vježba kineskih zračnih snaga

Cilj vježbe je, kako se navodi, 'podizanje mobilnosti i borbenosti zračnih snaga kineske vojske na pučini' (Getty Images)

Kineske zračne snage izvele su u utorak prvu vojnu vježbu na pučini, iznad zapadnog dijela Pacifičkog okeana, čime su željele istaći širenje svog vojnog dometa, javljaju svjetske agencije pozivajući se na državne medije.

Nekoliko aviona kineske vojske je preletjelo preko kanala Bashi, između Tajvana i Filipina, prenijela je zvanična agencija Xinhua.

SAD: Kina gradi veliki pješčani zid

Admiral pacifičke flote Sjedinjenih Američkih Država Harry Harris mlađi izjavio je kako Kina gradi “veliki pješčani zid” na spornim područjima Južnog kineskog mora, čime izaziva ozbiljnu zabrinutost o svojim teritorijalnim namjerama, prenosi Agencija Anadolija.

Harris je danas na pomorskoj konferenciji u Australiji rekao da “teritorijalne pretenzije nekoliko zemalja povećavaju regionalne tenzije”. Dodao je kako je posebno zabrinut zbog, kako je istakao “stvaranja novih površina koje trenutno provodi Kina”.

Naglasio je kako Kina mjesecima buldožerima i bagerima “gradi veliki pješčani zid”. Kako je istakao, nameću se ozbiljna pitanja o namjerama te zemlje zbog brzog tempa i obima izgradnje vještačkih otoka.

“Ovo je prvi put da avijacija Narodne oslobodilačke vojske izvodi vježbe u zraku daleko od kineske obale”, rekao je glasnogovornik vojske Shen Jinke.

Cilj vježbe je, kako se navodi, “podizanje mobilnosti i borbenosti zračnih snaga kineske vojske na pučini”, prenio je AFP.

“Vježbe nisu usmjerene na bilo koju državu ili metu i ne predstavljaju prijetnju drugim zemljama i regijama”, istakao je Shen.

Porast tenzija u regiji

Posljednjih godina povećane su teritorijalne tenzije između Pekinga i susjeda zbog spora u vezi s Južnim kineskim morem, a Kina iz godine u godinu povećava vojni budžet, navodi francuska agencija.

Kina je uspostavila “Identifikacijsku zonu zračne odbrane” iznad Istočnog kineskog mora, što je izazvalo osude Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Japanski mediji navode kako zvanični Peking razmatra sličnu zonu iznad Južnog kineskog mora, što bi dodatno moglo ojačati tenzije u regiji.

Nekoliko država Jugoistočne Azije, kao i Japan, također su povećali budžetska izdvajanja za odbranu te osnažili veze s Washingtonom.

Stručnjaci smatraju kako to reflektira strahove kineskih susjeda.

Izvor: Agencije