Pack protiv trećeg entiteta u BiH

Ključ rješenja za BiH, kako cijeni Pack, jeste ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda (EPA)

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack izjavila je, u intervjuu sarajevskom Oslobođenju, kako „nema daljih podjela [u BiH] i nema govora o trećem entitetu“.

Ona je, objašnjavajući dijelove izvješća Europskog parlamenta o napretku BiH u kojem se spominje federalizacija, napomenula kako „unutar Federacije BiH ne treba centralizacija, ali ono što je potrebno jeste obostrano poštovanje FBiH i Republike Srpske“.

„Entiteti su dio jedne bh. federacije i svaki od tih entiteta nije država u državi. Kad kažemo federacija, mislimo na onu koja se sastoji iz dva dijela. To smo mislili pod pojmom federalizacije i ništa drugo. Nikad nismo spomenuli da entitet Federaciju treba dodatno federalizirati, ali sam uvijek govorila da bošnjačka federacija, da budem vrlo jasna, mora smanjiti institucije, administraciju i kantone. Ako se odustane od kantona, onda moramo pri tome paziti da Hrvati u takvoj jednoj federaciji ne budu zapostavljeni. Nema daljih podjela i nema govora o trećem entitetu“, rekla je Pack.

Izjavila je i kako se ne slaže s prijedlogom hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić o novom pristupu Europske unije BiH, a koji je uputila šefovima diplomacija zemalja članica EU-a, kojim bi se ubrzao pregovarački proces između te zemlje i Bruxellesa.

„S papirom Vesne Pusić se ne slažem. Ne treba biti novih niti drugačijih uvjeta za BiH osim onih koji važe za sve druge države. Svaka zemlja ima svoje teškoće i one su u BiH drugačije nego, recimo, u Srbiji. Srbija je imala probleme s Kosovom, dok BiH ima situaciju koja se temelji na Daytonu“, rekla je Pack.

‘Ključ u ravnopravnosti tri naroda’

Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu drži kako je sam Ustav BiH stvorio probleme poput onih vezanih za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, no da zbog toga BiH ne bi trebala dobiti „poseban kandidatski status“.

Ključ rješenja za BiH, kako cijeni Pack, jeste ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

„Ne smije se dogoditi da Bošnjaci vjeruju kako oni moraju donositi sve odluke, a da Hrvati nemaju što kazati. To ne ide“, izjavila je Pack, dodajući kako je sve probleme nemoguće riješiti odjednom, no mora se smanjivati njihov broj.

„BiH je puna problema, ali mnogi od njih se mogu riješiti zajedničkim djelovanjem. Neki se moraju riješiti samo na državnoj razini. Ako se političari, zaista, zanimaju za dobro stanje svojih građana, onda će se pokušati boriti protiv nezaposlenosti, pokušat će stvoriti bolji obrazovni i pravosudni sustav. Bez rješavanja tih stvari nećete privući strane investitore.

Trebamo sudstvo koje je pouzdano, inače niko neće doći u BiH da investira, bez obzira na to da li je u pitanju Republika Srpska ili Federacija BiH“, zaključila je Pack.

Izvor: Agencije