Pacolli: Dodik je marioneta Beograda

Šef kosovske diplomatije otkriva da se dva puta do sada vidio s Dodikom, koji tvrdi da se nikada s njim nije sreo (EPA)

Reakcija predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika nije iznenađujuća. On je, kao nereformirani nacionalista, nastavio raditi protiv svih procesa koji imaju za cilj integraciju ovog regiona, izjavio je Behgjet Pacolli, ministar vanjskih poslova Kosova.

“Stvaranje nejasnih političkih situacija je jedna vrsta opstanka za ljude kao što je on. Republika Kosovo je za njega neprihvatljiva činjenica. On je izgubio osjećaj realnosti”, rekao Pacoli za Anadoliju.

U Banjoj Luci je 5. septembra održan neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi – SEECP.

Dva dana uoči održavanja sastanka Dodik je poručio da Pacolli nije dobrodošao u Banju Luku, što je bio razlog da šef kosovske diplomatije ne prisustvuje ovom sastanku.

Dva susreta u Banjoj Luci

Pacolli ostavlja otvorenom mogućnost da se radi o “dvostrukoj igri, iza koje stoji Beograd”.

“Može biti dvostruka igra, uzimajući u obzir činjenicu da je Dodik politička marioneta Beograda. Njegova politička aktivnost se dirigira odatle”, kazao je Pacolli.

Šef kosovske diplomatije otkriva da se dva puta do sada vidio s Dodikom, koji, pak, kategorično tvrdi da se nikada s njim nije sreo.

“Jednom sam ga vidio kratko 2002. godine, a drugi put on me je sačekao na aerodromu Banja Luka. Tada smo razgovarali o nekim projektima, konkretno o Rafineriji u Bosanskom Brodu. Na taj sastanak sam putovao s mojim prijateljem, poslovnim partnerom koji živi u Švicarskoj, a on je Branko Crnogorac. Dodik nas je jako dobro i ljubazno primio i bio s nama nekoliko sati”, rekao je Pacolli.

Za sastanak u Banjoj Luci 5. septembra Pacolli kaže da je poziv dobio od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Vrijeme sukobljavanja je prošlo

“Nakon Dodikovih prijetnji i odluke o otkazivanju učešća na sastanku SEECP-a, na koji me je pozvao minister [vanjskih poslova Bosne i Hercegovine] Igor Crnadak, ja sam poslao pismo i informirao ministra i predstavnike Evropske unije o mom neprisustvovanju i moje delegacije i tražio sam da se suprotstavi takvim političarima kao što je Dodik. On je izgubio razlog i osjećaj vremena u kojem živimo. Političari poput Dodika bi trebali biti zabrinutost za sve nas koji radimo na konstruktivan način za mirni Balkan i Evropu”, podvukao je Pacolli.

Šef kosovske diplomatije ponavlja da su Dodikove političke aktivnosti usmjerene i dirigirane iz Beograda.

“Njegove akcije mogu, također, imati za cilj miješanje u pitanja kao što je dijalog Prištine s Beogradom. Međutim, to su očajnički pokušaji čovjeka kome je teško da shvati da je vrijeme sukobljavanja prošlo”, poručio je Pacolli.

Izvor: Agencije