Pacolli: Ne možemo odbiti američki zahtjev za ukidanje taksi

Pacolli je najavio da će s Haradinajem razgovarati o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD (EPA)

“Kosovo ne može odbiti zahtjev SAD-a” da ukine dodatne pristojbe na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, rekao je kosovski vicepremijer, ujedno i šef kosovske diplomacije, Behgjet Pacolli.

On je, gostujući na RTK, poručio da će “razgovarati s premijerom Ramushom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD”.

Pacolli se, govoreći o kosovskoj diplomaciji, požalio da mu je “rad otežan zbog nejedinstva državnih dužnosnika”.

Kompromisi samo o granicama

Po njegovim riječima, “različiti stavovi predsjednika [Hashima Thacija] i premijera [Haradinaja] o dijalogu sa Srbijom stvaraju nejasnoće”.

“U razgovorima sa Srbijom, Kosovo može napraviti određene kompromise, koji će se dogoditi u okviru demarkacije [granice] sa Srbijom”, rekao je Pacolli.

Izrazio je nadu da će se “opozicija pridružiti pregovaračkom timu”.

Premijer Haradinaj prethodno nije dobio američku vizu, te neće moći sudjelovati u radu jedne konferencije o Balkanu početkom veljače u SAD-u.

Haradinaj nije dobio američku vizu

Novinaru Al Jazeere Balkans Ivici Puljiću izvor iz State Departmenta je potvrdio da Haradinaj nije dobio ulaznu vizu zbog uvođenja pristojbi Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prethodno je Haradinaj objavio da je Vlada Kosova spremna privremeno ukinuti pristojbe uz međunarodna jamstva za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

Kosovo je početkom studenog prošle godine uvelo porez od 10 posto, kao zaštitne mjere koje se odnose na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, a uskoro i pristojbe na proizvode iz te dvije države podignulo na čak 100 posto, usprkos negodovanju međunarodne zajednice.

Osim SAD-a, i Europska unija zahtijeva od Prištine ukidanje pristojbi.

Izvor: Al Jazeera i agencije