Pacolli: Regija ne može spriječiti ulazak Kosova u NATO

'Ako zakasnite, sutra neće biti mjesta za vas na našem tržištu', poručio je Pacolli Bosni i Hercegovini (Al Jazeera)

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da ulazak Kosova u NATO ne može spriječiti ili odgoditi bilo koja zemlja u regiji, kao i da je proces međunarodnih integracija Kosova nepovratan.

Govoreći na sastanku Ministara vanjskih poslova zemalja potpisnica Jadranske povelje (A5) u Skoplju, Pacolli je iskoristio priliku da pita kolegu iz Bosne i Hercegovine zašto ne želi da Kosovo postane potpisnica Jadranske povelje, javlja RTK2, a prenosi Tanjug.

Članstvo u UN-u

“Je li zato što to želi Srbija? Čini se da griješite. I ne biste trebali stati iza Srbije. Srbija s Kosovom ima odnose na određenom nivou, razgovore u Briselu, ima slobodno kretanje građana. Šta ćete vi raditi kad Srbija ukine veto na naše članstvo u UN-u? Ne mislite da nije normalno da slijedite ovaj korak Srbije, a potom djelujete protiv nas iako smo blizu?”, rekao je Pacolli.

On je istovremeno pozvao Bosnu i Hercegovinu da bude mudrija.

“Mi smo mala tržišta i mali proizvođači i potrebni smo jedni drugima. Mi imamo ranu historiju, koegzistiramo jedni s drugima. Da ne bude kasno. Ako zakasnite, sutra neće biti mjesta za vas na našem tržištu”, rekao je Pacolli.

Kosovo ima status zemlje posmatrača u okviru Jadranske povelje, prenose mediji.

Izvor: Agencije