Pacquiao skrivao povredu, prijeti mu kazna

Mayweather je pobijedio Pacquia jednoglasnom odlukom sudija (AP)

Iako je prošlo nekoliko dana otkako je američki bokser Floyd Mayweather Jr. jednoglasnom odlukom sudija pobijedio Filipinca Mannyja Pacquiaa u meču pretenciozno nazvanom „Borba stoljeća“, ne prestaju na vidjelo izlaziti novi detalji.

Posljednje vijesti iz Las Vegasa govore o mogućoj kazni koja čeka filipinskog borca zato što nije prijavio povredu ramena na obrascu koji je ispunio uoči borbe, što je bio obavezan učiniti.

Pacquiao je o povrijeđenom ramenu javno počeo govoriti tek nakon što je izgubio borbu, iako je i dalje uvjeren da su sudije nepravedno dodijelili pobjedu 38-godišnjem Mayweatheru.

Pacquiaov menadžer Bob Arum bio je prvi koji je poslije meča progovorio o povredi desnog ramena, za koju su mnogi smatrali da je izmišljena.

No, pregled magnetskom rezonancom potvrdio je navode iz tabora filipinskog boksera koji će morati na operaciju kako bi otklonio probleme koji su počeli prije mjesec dana, za vrijeme jednog sparinga u Los Angelesu.

Dvije verzije

Postojanje povrede potvrđuje i dokumentacija Američke antidoping agencije (USADA) od koje su iz Pacquiaovog tabora morali tražiti dopuštenje za korištenje lijekova u procesu rehabilitacije.

No, na standardnom obrascu što ga bokseri ispunjavaju uoči svake borbe, Pacquiao nigdje nije naveo postojanje povrede, želeći sakriti svoje probleme od Mayweathera.

Filipinac je o povredi progovorio tek nekoliko sati uoči meča. Tada su iz njegovog tabora od predstavnika Sportskog odbora Nevade zatražili da mu se ubrizga protivupalno sredstvo u desno rame, što su ljekari odbili učiniti jer nisu imali dokumentaciju kojom bi mogli potvrditi postojanje zdravstvenih problema.

„Prvi put sam za povredu čuo u 18:08, kad je Pacquiao stigao u svlačionicu. Nismo imali nikakav dokaz o povredi. Da su nam za to rekli u petak, mogli smo napraviti pregled i još mnogo toga“, izjavio je nakon borbe predsjednik Sportskog odbora Nevade Francisco Aguilar.

Dokumentacija koju je posjedovala USADA nije bila dostupna, jer je ta institucija odgovorna samo za provođenje doping testova uoči i nakon dvoboja, a Pacquiaov menadžer ima svoju verziju priče.

Moguća optužba za krivokletstvo

„Na medicinskom obrascu su bili navedeni svi lijekovi koje je Manny koristio pripremajući se za meč i svi lijekovi koje bi mogao koristiti za vrijeme borbe. Nekoliko sati prije ulaska u ring Mannyjevi ljekari su počeli tretirati povredu, ali je Sportski odbor Nevade zaustavio postupak s obrazloženjem da nisu znali za njegovu povredu“, izjavio je Bob Arum.

No, na obrascu na kojem stoji i Pacquiaov potpis, filipinski je borac negativno odgovorio na jasno postavljeno pitanje: „Jeste li ikada pretrpjeli povredu ramena, laktova ili ruku koja bi zahtijevala ljekarski pregled?“.

Zbog tog odgovora Pacquiao je sada suočen s mogućim sankcijama, novčanom kaznom, pa čak i optužbom za krivokletstvo.

„Sagledavamo situaciju, a razgovarat ćemo i s državnim tužiteljom. Bokseri su žestoki i čvrsti, a naša je dužnost da ih zaštitimo od njih samih“, zaključio je Aguilar.

Izvor: Agencije