Oglasi

Pad berze zbog rizika od 'fiskalne litice'

Budžetski problemi SAD-a, zbog kojih toj zemlji prijeti recesija, oborili su cijene dionica širom svijeta.
Frankfurtski DAX nije ostao imun na probleme američkog budžetaGetty

Na svjetskim su berzama cijene dionica pale jer nema napretka u pregovorima u Washingtonu o smanjenju proračuna, pa je rizik od 'fiskalne litice' i recesije američke privrede sve veći.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao 1,9 posto, na 12.938 bodova, a toliko je izgubio i Standard & Poor's 500, zaronivši na 1.402 boda. Nasdaq indeks potonuo je 2 posto, na 2.960 bodova.

Cijene dionica pale su pet dana zaredom, što je najduži negativni niz u posljednja tri mjeseca, jer se ne nazire rješenje proračunskih problema SAD-a.

Predsjednik SAD-a Barack Obama i republikanci u Kongresu nisu ni prošle sedmice napredovali u pregovorima o mjerama za smanjenje budžetskog manjka.

Retroaktivno

Zbog toga prijeti automatsko smanjenje budžetskog rashoda i povećanje poreza početkom iduće godine, koje bi američku privredu moglo gurnuti u recesiju.

Već sedmicama je 'fiskalna litica' u fokusu ulagača, pa na smjer tržišta ne utječu ni dobri makroekonomski podaci, koji ukazuju na jačanje privrede.

Kako se rok za postizanje sporazuma o smanjenju budžetskog manjka bliži, razmatraju se moguće opcije. Moguće je da će se s 1. januarom doista automatski povećati porezi, a smanjiti budžetski rashodi, no to bi se, smatraju neki analitičari, moglo riješiti novim zakonom odmah na početku 2013. i primijeniti retroaktivno.

„Mi nismo tako zabrinuti 1. januarom, kao ostali na tržištu. Situacija će se riješiti, možda ne u zadanom roku, no svaki sporazum može se primijeniti retroaktivno“, kaže Richard Weiss, direktor u American Century Investments.

No, da su ulagači, ipak, na oprezu pokazuje rast VIX indeksa čikaške burze opcija. Taj 'indeks straha' samo je u petak skočio gotovo 17 posto, na 22,7 bodova, najvišu razinu od juna. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,2 posto, na 5.925 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 posto, na 7.612 bodova, a pariški CAC 1,1 posto, na 3.620 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošle sedmice skočio 4,6 posto, na 10.395 bodova, najvišu razinu u 21 mjesec, što se zahvaljuje nadi ulagača da će japanska središnja banka drastično olabaviti monetarnu politiku kako bi izvukla privredu iz recesije.

U cijeloj ovoj godini Nikkei indeks skočio je 23 posto, što je njegov najveći godišnji dobitak od 2005.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.