Pad cijena nafte – najava kraja prosperiteta

Za pad cijena u evropskoj monetarnoj uniji ekonomisti mahom okrivljuju globalno pojeftinjenje nafte, kao i slab privredni rast i visoku nezaposlenost.

Pad cijena nafte možda jeste dobra vijest za potrošače, ali ako za mišljenje pitate predstavnike ove industrije – pad je sve samo ne dobra vijest.

Na istočnoj obali Škotske, uspjeh grada Aberdeena zasniva se uglavnom na nafti i gasu.

I dok u ovoj inustriji radi 30 hiljada ljudi, procenjuje se da deset puta više radi u srodnim sektorima, poput inženjerstva.

Međutim, ovog mjeseca, nakon što je to učinio Shell, i British Petroleum je najavio gašenje stotina radnih mjesta u Sjevernom moru, što je natjeralo ljude da realnije sagledaju posljedice pada cijena nafte.

Kada je sedamdesetih godina počelo istraživanje nafte u Sjevernom moru, Aberdeen je bio veoma prosperitetno mjesto. Ali mnogi vjeruju da su niske cijene nafte krive za kraj perioda prosperiteta.

Shona Alnasser je nekada radila u naftnoj industriji, dok je njen muž i dalje zaposlen kao inženjer. Uvjerena je da će ovo mjesto nastaviti da se razvija i kad njen sin odraste.

Iskusna radna snaga

“Aberdin je centar izvrsnosti. Čak i ako nivo proizvodnje nafte opadne, uvijek će biti posla. Grad je pun sposobne i iskusne radne snage tako da sam sigurna da će poslovi doći”, kaže Shona Alnasser.

Ali, sindikalni predstavnik Jake Molloy upozorava da bi budućnost ove industrije mogla biti ugrožena, ukoliko država ne osigura poreske olakšice za proizvođače nafte.

“Kada su cijene nafte visoke, Vlada sa lakoćom podiže poreze. Zato smatram da, kada cijene padnu, Vlada treba reagirati u skladu s tim i smanjiti poreze. Nije stvar samo u očuvanju poslova, već i o obezbjeđivanju stalnog izvora prihoda za cijelu zemlju”, kaže Jake Molloy.

Aberdeen se, međutim, i dalje razvija. Nezaposlenost iznosi samo dva posto, a centar grada je pun malih biznisa koji profitiraju od ljudi koji zarađuju daleko iznad britanskog prosjeka.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera