Pad Gaddafija – međunarodne reakcije

Libijci u Tunisu proslavljaju pad Tripolija (Reuters)

Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država:

“Gaddafi mora priznati da više ne vlada Libijom. Mora predati vlast jednom zauvijek. Građani Libije pokazuju da je univerzalna potraga za dostojanstvom i slobodom mnogo jača od čelične pesnice diktatora.”

David Cameron, premijer Velike Britanije:

“Volio bih da Pukovnik Gaddafi odgovara za svoja krivična djela. Ali nova libijska vlast odlučit će što treba učiniti sa Gaddafijem. Očigledno je da ga prvo trebaju naći.”

Nicholas Sarkozy, predsjednik Francuske:

“Režimska vojska mora okrenuti leđa kriminalnom i ciničnom sljepilu svog vođe te odmah položiti oružje i predati se legitimnim libijskim vlastima.”

Silvio Berlusconi, premijer Italije:

“Pozivamo pukovnika Gaddafija da prestane s tim beskorisnim otporom i poštedi svoj narod daljnje patnje.”

Steffen Seibert, glasnogovornik vlade Njemačke:

“Podstaknut ćemo libijsku Vladu u tranziciji i sve snage koje su se proteklih sedmica angažirale kako bi se završila Gadafijeva vladavina da postave temelje promjene na vlasti.”

Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO-a:

“Građani Libije užasno su patili tokom 40 godina Gaddafijeve vladavine. Sada imaju priliku za novi početak … Sada je vrijeme za stvaranje nove Libije – države zasnovane na slobodi, ne strahu; demokraciji, ne diktaturi; volji većine a ne hirovima nekolicine.”

Michael Mann, glasnogovornik Catherine Ashton, ministrice vanjskih poslova Evropske Unije:

“Pozivamo Gaddafija da odmah da ostavku da bi se izbjeglo dalje krvoproliće. Već postoje planovi za Libiju poslije Gaddafija. Obradili smo nekoliko scenarija u smislu naše podrške toj državi nakon  Gaddafijevog pada.”

Lars Loekke Rasmussen, premijer Danske:

“Neophodno je da se posljednja faza odigra dostojanstveno i da Prijelazno nacionalno vijeće  bude složno u rukovođenju tranzicijom prije slobodnih izbora.”

Rusija, izjava Ministarstva vanjskih poslova:

“Dramatični preokret u sukobu u Libiji jasno pokazuje neizbježan prijenos vlasti u zemlji na pobunjenike.”

Kina, izjava Ministarstva vanjskih poslova:

“Kina poštuje izbor libijskog naroda i nada se brzom povratku stabilnosti u Libiji. Kina je spremna da zajedno s međunarodnom zajednicom igra pozitivnu ulogu u budućoj obnovi Libije.”

Maite Nkoana-Mashabane , ministrica za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike:

“Gaddafi sigurno ne bi tražio da dođe ovdje. Južna Afrika podržava plan Afričke Unije za uspostavljanje mira kojem treba dati šansu. Treba pomoći građanima Libije da sami sebi pomognu … kad se prašina slegne.”

Sami Abu Zuhri, portparol Hamasa:

“Nadamo se da ovo udovoljavanje željama libijskih građana predstavlja prekretnicu u historiji Libije prema progresu i prosperitetu.”

Julia Gillard, premijerka Australije:

“Nastavit ćemo tražiti od pukovnika Gaddafija da se makne i, naravno. vjerujemo da treba stati pred međunarodni sud pravde da odgovara po optužnici.”

Hugo Chavez, predsjednik Venecuele:  

“Danas gledamo kako demokratske evropske vlade … praktično uništavaju Tripoli svojim bombama i uz podršku navodno demokratske američke vlade, jer im se tako sviđa … Otvoreno i bez objašnjenja gađaju škole, bolnice, kuće, poslovne prostore, tvornice, farme. Molimo se Bogu za Libijce.”

Izvori: Al Jazeera i agencije