Pad prihoda od nafte destabilizira Irak

Pad cijena nafte u proteklih godinu dana izazvao je budžetske krize u zemljama koje je proizvode, uključujući i Irak.

Pad prihoda pogoršava politička neslaganja federalne vlade u Bagdadu i Kurdske regionalne vlade na sjeveru Iraka.

Ceh plaćaju službenici vlade u Erbilu. 

Abdul-Qahar i njegova supruga nikad ne znaju kada i u kojem iznosu će im biti uplaćena plata. Žive kao da su nezaposleni i troše samo na prijeko potrebne stvari.

Oboje su zaposleni, ali problem je to što rade za Kurdistansku regionalnu vladu. 

„Mogli bismo protestovati i buniti se zbog pogoršanja stanja, ali smo svjesni ekonomske krize i činjenice da nas kurdske Pešmerge na prvim linijama štite od ISIL-a. Stoga nije prikladno vršiti pritisak na vladu“, pojašnjava Qahar.

Krizu su uzrokovali prošlogodišnji pad cijena nafte i spor između iračke i Kurdske regionalne vlade. Prije dvije godine, kurdske regionalne vlasti su prekršile irački Ustav, jer nisu uplatile dio prihoda od nafte.

Umanjeni prihodi

Federalna vlada je reagovala i umanjila godišnji budžet regionalnoj vladi, iz kojega se finansiraju državni službenici u Kurdistanu.

„Dok se vozite uokolo, možete vidjeti posljedice spora dviju vlada. Došlo je do zastoja u izgradnji stambenih i poslovnih objekata kao što je ovaj. Cijene u maloprodaji su porasle, što najviše pogađa srednju klasu u cijelom Kurdistanu“, izvještava Natasha Ghoneim, novinarka Al Jazeere.

Bilateralni razgovori održani su ove sedmice u pokušaju pronalaska rješenja. Kurdski parlamentarac Delshad Shaban smatra da Kurdi moraju značajnije učestvovati u raspodjeli prihoda od nafte.

„Kurdska regionalna vlada smatra da naftna polja otkrivena nakon donošenja Ustava Iraka 2003. potpadaju pod ovlasti Kurda. Imamo pravo da sami upravljamo našim naftnim poljima“, dodaje.

Pregovori nisu urodili plodom, ali strane su saglasne da se s njima nastavi.

„Zemlja je na prekretnici i proživljava finansijsku krizu. Stoga nafta pripada svim Iračanima i svi prihodi moraju ići kroz savezni budžet, kako bi se iračko bogatstvo ravnomjerno raspodijelilo“, jasan je Asim Jihad, glasnogovornik iračkog Ministarstva za naftu.

Dok čekaju da političari riješe krizu, dug Abdul-Kahara i neizvjesnost rastu jer će porodica uskoro postati brojnija. Početkom iduće godine on i njegova supruga očekuju drugo dijete.

Izvor: Al Jazeera