Pad profita slovenskog Gorenja 64 posto

Gorenje
Hisense je dao najbolju ponudu od 12 eura po dionici za većinski udio od 50 posto plus jedna dionica (AP)

Slovenska grupacija Gorenje saopćila je u petak da je od januara do kraja juna ostvarila neto profit od 2,3 miliona eura, što je čak 64 posto niže na godišnjem nivou, uz istovremeni pad prihoda od 3,3 posto, na 618,6 miliona eura.

U saopćenju kompanije, koja najveći dio prihoda ostvaruje prodajom bijele tehnike, navodi se da su loši poslovni rezultati posljedica dužničke krize, visoke stope nezaposlenosti, visokih cijena sirovina, kašnjenja u plaćanju i nepovoljnih fluktuacija deviznog kursa, prenosi slovenska agencija STA.

Prihodi od prodaje su se u drugom kvartalu oporavili u odnosu na prva tri mjeseca ove godine i bili su samo jedan posto niži u odnosu na isti period lani, saopćilo je Gorenje.

Premještanje fabrika

Ta slovenska grupacija je u prvih šest mjeseci uspjela povećati prihode u Njemačkoj, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, ali je taj uspjeh pokvarilo poslovanje na nekim tržištima jugoistočne Evrope, posebno na polju prodaje namještaja.

Gorenje je među svojim ključnim aktivnostima posebno istaklo dalju optimizaciju proizvodnih postrojenja.

Tako je proizvodnja štednjaka premještena iz Finske u Češku, dok će premještanje proizvodnje mašina za pranje i sušenje veša i mašina za pranje sudova iz Švedske u Sloveniju biti okončano sljedeće godine.

Pored toga, kompanija je krajem jula počela ekspanziju fabrike frižidera u Valjevu, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije