Pahor: EK propustila priliku stati uz Sloveniju

Borut Pahor, Jean-Claude Juncker
Slovenija tvrdi da je Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude prekršila evropsku pravnu stečevinu (EPA)

Europska unija je u slučaju slovensko-hrvatskog spora u vezi arbitraže o graničnom prijeporu “propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava” ne stavivši se na stranu Slovenije, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu slovenski predsjednikom Borut Pahor, rezimirajući rezultate svog dvodnevnog posjeta sjedištu Europske komisije.

Pahor se u Bruxellesu sastao s predsjednikom EK-a Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Vijeća EU-a Donaldom Tuskom.

Juncker nakon susreta u srijedu nije želio komentirati slovensko-hrvatski spor i ulogu EK-a, rekavši da “nema ništa novo”, ali je potvrdio da je na inicijativu Pahora bilo riječi i o arbitražnom sporu.

Pahor je u četvrtak, na konferenciji za novinare u Bruxellesu, rekao da mu je Juncker u razgovoru kazao da je EK u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne presude imala mogućnost, ali ne i dužnost pridružiti se slovenskoj tužbi.

EK se još ima mogućnost izjasniti

Slovenija tvrdi da je Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude prekršila europsku pravnu stečevinu, a očekivala je da će je lani EK u tom podržati, što ona nije učinila.

Govoreći u četvrtak na svojoj završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog posjeta Bruxellesu, Pahor je kazao da se EK još uvijek ima mogućnost slovensko-hrvatskom prijeporu u vezi arbitraže izjasniti dok traje postupak pred sudom EU-a u Luxembourgu.

Na pitanje je li o toj mogućnosti dobio od EK-a kakva jamstva, Pahor je kazao da treba biti jako oprezan kad se izražavaju očekivanja od EK-a.

Komisija je u lipnju prošle godine odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora i ne očitovati o slovenskom podnesku, kojim Ljubljana tvrdi da Hrvatska neprovođenjem arbitražne odluke krši pravo EU-a.

Izvršno tijelo EU-a tad je reklo da dvije članice trebaju naći rješenje u prijateljskom duhu.

Slovenska tužba protiv Hrvatske

Slovenija je u ožujku 2018. godine pisala EK-u s prijedlogom kasnije pokrenute tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici, nadajući se da će je imati na svojoj strani.

Hrvatska je, odlukom Hrvatskog sabora i Vlade, istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru, jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Izvor: Agencije