Pahor obećao premašiti očekivanja Slovenaca

Nakon rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji, koji je održan u nedjelju, a koji su kontra svim preliminarnim najavama, uslijedio je dan analiziranja, komentiranja i proučavanja.

Borut Pahor odnio je  40 posto glasova i time za nekih pet posto nadjačao Danila Turka, aktuelnog predsjednika za kojeg se smatralo da će dobiti i drugi mandat, ili da će pobijediti u prvom krugu.

Milan Zver, jedini desno profilirani kandidat, izgubio je i za drugi krug ostavlja četvrtinu glasova onih koji su u nedjelju izašli na izbore.

Peter Frankl, direktor dnevnika Finance slovensku politiku prati iz redova sedme sile. I dok ga pobjeda Boruta Pahora i ne iznenađuje toliko, na putu u drugi krug očekuje Danila Turka i, kako kaže, prljavu igru.

„Njegova kampanja je i do sada bila prljava i ja mislim da će s time nastaviti što nije dobro za njega, jer predsjednik treba ljude da druži, ne da ih razdvaja. A predsjednik Turk ljude razdvaja i to smo mu mi Slovenci najviše zamjerili“, kazao je on za Al Jazeeru.

Početak nove kampanje

Slovenija se, kako iz Ljubljane izvještava reporterka Al Jazeere Katarina Drlja, u ponedjeljak probudila bez očekivanih poplava, ali sa pobjednikom koji je premašio sva očekivanja, pa i svoja.

„Obećavam vam da ću u idućim tjednima, mjesecima i godinama kao vaš budući predsjednik, ako tako odlučite, djelovati tako da ću premašiti i vaša očekivanja“, izjavio je Pahor.

On je već s prvom službenom izjavom nakon objave rezultata započeo novu kampanju.

Međutim, iako je dobio bitku, rat protiv suparnika Turka još traje.

„U tri tjedna, koliko preostaje do drugog kruga, namjeravam ojačati svoju izbornu kampanju, potruditi se da bude kampanja što sadržajnija, da konceptualne razlike budu uočljivije, da se vidi kakvu državu i kakvo djelovanje države u Sloveniji trebamo, zaslužujemo i imat ćemo“, kazao je Turk.

Slovenci bi, prema najavama, na drugi krug izbora trebali izići drugog decembra.

Program bez sadržaja

“Razgovarajući s ljudima na ljubljanskim ulicama stekli smo dojam da zapravo ni nema velikog iznenađenja. Borut Pahor ipak je nadjačao svojim vještinama sugovornike i u televizijskim sučeljavanjima”, kazala je Drlja.

Janez Kuhar i Zorka Kunčič ipak su računali na pobjedu Turka.

„Sigurno! On je ipak čovjek svjetskog formata. A Pahor, svaka mu čast, ali je samo politolog“, kaže Janez Kuhar, dok Zorka Kunčić trvdi da je Turk „dobio glasače na svoju stranu, radeći naokolo“.

Hoće li Turk u drugom krugu uspjeti nadjačati Pahora, nemoguće je sada znati.

Politički analitičar Matevž Tomšič pita se i hoće li i koliko Turku popustiti živci.

„Prva izjava koju je dao, kada je govorio o tome da je pobijedio populizam, nekakva demagogija, bila je već jako nervozna izjava, jako neodmjerena i, zapravo, nedržavna. To za njega i njegove pristaše nije baš dobar početak drugog kruga“, smatra Tomšič.

Jedan od udaraca Pahoru iz Turkovog ugla glasi da njegova kampanja, odnosno njegov program, nema pravog sadržaja.

Frankl na sve to kaže: „Dobro, Pahor možda ima dobru retoriku i nema sadržaj, ali Turk nema ni dobru retoriku ni sadržaj.“

Međutim, ne treba zaboraviti da je Turk i prije pet godina pobijedio tek u drugom krugu, kazala je Drlja.

Izvor: Al Jazeera