Pahor ponudio premijerski mandat Janši

Borut Pahor, Janez Janša, Slovenija
Janez Janša je rekao da će s potencijalnim paartnerima razgovarati na osnovu svojih programskih ciljeva (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor razgovarao je u četvrtak o mogućnostima za sastavljanje nove vlade Slovenije s predsjednikom Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezom Janšom, rekavši nakon razgovora da su se sporazumjeli da ga Janša u tjedan dana obavijesti o tome hoće li prihvatiti mandat za sastavljanje nove vlade.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Janšom, čija stranka ima 25 od ukupno 90 mjesta u novom parlamentu, Pahor je rekao da je relativnog pobjednika izbora i službeno obavijestio da ga je spreman predložiti za mandatara i da očekuje da ga do idućeg četvrtka obavijesti hoće li mandat prihvatiti.

Uz to, Pahor je svih devet stranaka u parlamentu zamolio da vode međusobne razgovore o mogućoj koaliciji koja će sastaviti novu vladu, pri tome ne isključujući nikoga, i to bez obzira hoće li takvi razgovori uspjeti ili ne.

Nitko nema većinu

“Takvo bi ponašanje pozitivno djelovalo na političko stanje u državi i imalo pozitivni utjecaj na birače, a niti buduća vlada, bez obzira tko je bude sastavljao, neće moći računati na uspjeh i potporu oporbe u odlučivanju o važnim nacionalnim pitanjima, ako ne bude uključivala sve stranke u međusobni dijalog”, kazao je Pahor, kako prenosi Hina.

“U ovom trenutku nitko, pa niti Janša, nema potrebnu većinu za izbor predsjednika vlade, zato smo se danas dogovorili da me o tome prihvaća li ponuđenu kandidaturu za mandatara ili ne službeno obavijesti najkasnije do četvrtka 19. srpnja do 14 sati”, kazao je Pahor, dodavši da će, ako Janša tada prihvati kandidaturu, odluku o tome odmah potpisati i uputiti je na glasovanje u parlament.

Janez Janša je nakon razgovora s predsjednikom rekao da će njegova stranka još danas uputiti formalne pozive na razgovor parlamentarnim strankama o formiranju nove vlade i da te razgovore očekuju od idućeg ponedjeljka, ali da će u međuvremenu moguću potporu u parlamentu provjeravati i u neformalnim razgovorima.

Janša: Sloveniji treba stabilna vlada

Janša je dodao da Sloveniji treba stabilna vlada s natpolovičnom potporom u parlamentu jer su pred državom zahtjevne zadaće, a da će s potencijalnim partnerima razgovarati na temelju svojih programskih ciljeva koji su javno objavljeni.

Konačni datum do kojega Pahor kao predsjednik mora dati prijedlog kandidata za mandatara nove vlade je 23. srpnja, kad istječe mjesec dana od konstituiranja novog parlamenta.

Ukoliko do tada ne bude stvorena parlamentarna većina koja bi izabrala mandatara, odnosno predsjednika buduće vlade, odnosno ako to ne uspije ni Janši niti Marjanu Šarcu, koji s pet ostalih stranaka dogovara koaliciju ljevice i liberalnog centra, onda bi nastupio drugi krug postupka izbora mandatara, u kojemu bi osim predsjendika kandidata mogle predlagati i zastupničke skupine u parlamentu.

Izvor: Agencije