Pahor: Prijevremeni izbori zadnje rješenje

Slovenski predsjednik smatra kako bi prijevremeni izbori bili najgore rješenje izlaska iz postojeće krize (AP)

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u nedjelju da će sljedećih dana nastaviti konsultacije oko političke krize nastale objavom izvještaja antikorupcijske komisije koje tereti premijera Janeza Janšu, a da je na samoj Vladi i premijeru da ocijene mogu li u nastaloj situaciji nastaviti raditi, prenosi Hina.

“Premijer i sadašnja koalicija moraju ocijeniti je li došlo do stanja u kojemu se ne može izbjeći ostavka ili glasanje o povjerenju Vladi u Parlamentu”, rekao je Pahor.

Slovenski predsjednik smatra kako bi prijevremeni izbori bili zadnje i najgore rješenje izlaska iz postojeće krize, jer bi došlo do dužeg zastoja u reformnim procesima koji su upravo krenuli, te da bi politička paraliza koja bi uslijedila u međuvremenu imala slabe posljedice za ekonomiju i socijalni položaj ljudi.

Ukoliko se aktuelna Vlada odluči za ostavku, ili ako joj se izglasa nepovjerenje, Pahor će se založiti za postizanje političkog konsenzusa kojim bi izbjegli izbori, i to tako da se sastavi nova i dovoljno jaka parlamentarna većina koja bi ili sastavila novu vladu, ili podržala vladu stručnjaka.

Odgovornost Vlade

Pahor je istakao da će iduće sedmice nastaviti konsultacije, pa se namjerava sastati s premijerom Janšom, predsjednikom Parlamenta Gregorom Virantom, te vođama političkih stranaka, ali je napomenuo da je po Ustavu za odluke u sadašnjoj situaciji odgovorna sama Vlada i stranke koje je sastavljaju.

Virant je u subotu pozvao Janšu da podnese ostavku, čime je produbljena slovenska politička kriza nastala izvještajem po kojem su dvojica najistaknutijih političara u državi, premijer i vođa opozicije Zoran Janković, kršila antikorupcijski zakon.

Virant je nakon sastanka vodstva Građanske liste (GL), stranke kojoj je na čelu i koja osigurava parlamentarnu većinu Janšinoj petostranačkoj konzervativnoj koaliciji,  rekao da GL Janši daje10 dana da se povuče s mjesta predsjednika Vlade i tako osigura nastavak djelovanja sadašnje Vlade s novim premijerom, kojeg bi, po mišljenju Viranta, trebala također predložiti Slovenska demokratska stranka (SDS).

Ako do toga ne dođe, najavio je Virant, onda će se GL povući iz Vlade, a on dati ostavku na mjesto predsjednika Parlamenta. Janša mu je u nedjelju odgovorio da nema namjeru dati ostavku.

Pritisak na Janšu psihološki je povećan i odlukom Jankovića, koji je u subotu objavio da se privremeno povlači s mjesta predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), opozicione stranke s najviše mjesta u Parlamentu.

Izvor: Agencije