Pahor: U Hrvatskoj se raspoloženje o arbitraži mijenja

Rješenje arbitražnog zapleta omogućilo da se nastave 'odlični odnosi' dvije države, kaže Borut Pahor (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da u Hrvatskoj primjećuje postepenu promjenu raspoloženja u vezi provedbe arbitražne odluke o granici sa Slovenijom, te da bi – ako dođe do primjene te odluke, koju Hrvatska ne drži obavezujućom – to predstavljalo “inspiraciju” za države na Balkanu na putu prema članstvu u Evropskoj uniji.

“Mudra slovenska politika dala je Hrvatskoj priliku da polako dođe do stava kako je za sve, pa i za Hrvatsku, najbolje da se odluka arbitraže ispoštuje”, kazao je on za Radio-televiziju Slovenija na završetku dvodnevne posjete Kosovu.

Dodao je kako je primijetio da se raspoloženje oko toga u Hrvatskoj polako mijenja te naglasio da bi rješenje arbitražnog zapleta omogućilo da se nastave “inače odlični odnosi” dvije države, prenosi Hina.

Slovenska politika Hrvatskoj treba dopustiti dovoljno vremena da kod nje postupno “sazrije” i prevlada shvatanje kolika je korist arbitražnog rješenja, naveo je Pahor te ocijenio da bi to ohrabrilo i druge zemlje u okruženju da naprave slično, s obzirom da je EU novom strategijom buduće članstvo vezala uz prethodno rješenje bilateralnih sporova i pomirenje.

Odgovorno ponašanje

“Ako se budemo ponašali odgovorno na obje strane, bit ćemo velika inspiracija za države zapadnog Balkana. Oči su sada uperene u Ljubljanu i Zagreb, ne samo u to kako ćemo mi urediti neko pitanje koje je već regulirano arbitražnom presudom, nego u to kako ćemo ga provesti i hoćemo li poštovati ono što je dogovoreno. Zato je vrlo važno kako ćemo mi u Hrvatskoj i u Sloveniji na mudar način doći do toga da sporazumno primijenimo arbitražno rješenje”, kazao je Pahor.

To bi, smatra on, donijelo optimizam koji bi se prenio na sve partnere u regiji zapadnog Balkana, dok bi u suprotnom prevladali pesimizam i suzdržanost EU-a u pogledu na regiju, upozorio je on.

Pahor je kazao da u rješavanju arbitraže očekuje pomak već na aprilskom samitu država zapadnog Balkana, u okviru regionalne inicijative koju vode Slovenija i Hrvatska.

Izvor: Agencije