Pahor: Žica na granici više nije potrebna

Uklanjanjem te prepreke za izbjeglice i migrante, rekao je Pahor, zvanična Ljubljana šalje poruku kako mjere zaštite i sigurnosti na svojim granicama primjenjuje 'srazmjerno' stvarnim prilikama na terenu (EPA)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je kako misli da žica na granici s Hrvatskom više nije potrebna i kako, prema njegovim informacijama, nema prijetnji od novog izbjegličkog vala “balkanskom rutom”, prenose agencije.

Uklanjanjem te prepreke za izbjeglice i migrante, rekao je Pahor, zvanična Ljubljana šalje poruku kako mjere zaštite i sigurnosti na svojim granicama primjenjuje “srazmjerno” stvarnim prilikama na terenu, onda kada su one neophodne.

“Žica je bila potrebna, ali ona već duže vremena nema pravu ulogu, koja je možda postojala prije pola godine”, rekao je Pahor na konferenciji za novinare, na kojoj je najavio posjetu Njemačkoj, Rusiji i Ukrajini, koja će trajati od srijede do nedjelje.

Jadranska ruta

Pahor je, inače, po povratku iz Turske prije nekoliko mjeseci također rekao kako, prema njegovim informacijama, više ne prijeti novi izbjeglički val “balkanskom rutom”.

Predsjednik Slovenije osvrnuo se i na izjavu premijera ove države Mire Cerara, koji je krajem sedmice na neformalnom samitu na Malti govorio o “jadranskoj” ruti, kojom bi morskim putem izbjeglice i migranti mogli doći najprije u Istru i Sloveniju, sa željom da krenu prema srednjoj Evropi.

To je iznenadilo mnoge s obzirom na to da takvih pojava, prema službenim podacima, dosad nije bilo.

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec pokušao je pojasniti premijerove riječi, rekavši kako je Cerar mislio na postojanje kriminalnih mreža za krijumčarenje ljudi koje razmišljaju i o toj trasi te da je slovenska policija toga svjesna.

Izvor: Agencije