Pakistan: Blizu 30 mrtvih u zračnim udarima

Najmanje 30 osoba poginulo je u napadu pakistanskih zračnih snaga na uporište jednog talibanskog lidera, a među poginulima su i “važni komandanti” pobunjenika.

Napad se desio u plemenskim zonama na sjeverozapadu države, uz granicu s Afganistanom, objavili su u ponedjeljak sigurnosni i lokalni izvori.

“Meta bombardiranja bili su Hafiz Gul Bahadur i njegov saveznik Sadiq Noor”, kazao je neimenovani pakistanski sigurnosni izvor.

Bahadur je vođa talibana za Sjeverni Vaziristan, plemensku zonu koja služi kao glavni štab pobunjeničkog pokreta u tom području.

I on i Noor su povezani sa zloglasnom mrežom Haqqani i optužuju se da šalju borce i bombaše-samoubice u napade protiv američkih i NATO snaga u susjedni Afganistan.

Večernji napadi

Zračni napadi izvedeni su u nedjelju navečer u sektoru Data Kel, koji vojska još uvijek ne kontrolira, šest mjeseci nakon početka ofenzive na talibanske frakcije i ostale grupe povezane s Al-Kaidom u Sjevernom Vaziristanu.

Po talibanskom izvoru, deseci boraca Hafiza Gul Bahadura i njegova saveznika Noora okupilo se u tom sektoru kad su postali meta.

“Najmanje 30 boraca ubijeno je”, dodao je taj izvor, a brojku je potvrdio lokalni sigurnosni izvor.

To je područje zatvoreno za novinare.

Izvor: Agencije