Pakistan: Deseci mrtvih i ranjenih u pucnjavi na univerzitetu

Najmanje 20 osoba je ubijeno, među kojima ima studenata i profesora, u napadu na univerzitet na sjeverozapadu Pakistana. Napadači su se popeli preko zida i prerezali bodljikavu žicu u srijedu ujutro u univerzitetu “Bacha Khan” u Charsaddi, 400 kilometara od glavnog grada Islamabada.

Iz snaga sigurnosti navode kako bi broj žrtava mogao premašiti 40. Pakistanska armija potvrdila je da su svi napadači ubijeni i da su okončane šestosatne operacije oslobađanja kampusa, te da je više od 50 osoba ranjeno.

„Operacija je završena i univerzitet je ‘očišćen’ od napadača. Njih četvorica su ubijeni“, naveo je glasnogovornik vojske Pakistana, general Asim Bajwa.

Napadači su upali u zgradu univerziteta u pakistanskoj provinciji Khyber-Pakhtunkhwa te počeli pucati na studente i profesore u učionicama i hostelima. Studenti su medijima kazali kako su vidjeli nekoliko mladića s puškama AK-47 (kalašnjikov) kako upadaju u zgrade kompleksa gdje su studenti spavali.

Jedna od frakcija pakistanskih talibana, grupa Dara Adma Khel, preuzela je odgovornost za napad.

Međutim, šef pakistanskih talibana Fazullah osudio je napad u saopćenju, dodavši da će biti privedeni pravdi oni koji koriste ime njihove grupe.

Univerzitet ima više od 3.000 upisanih studenata i danas je ugostio 600 posjetitelja na recitalu povodom godišnjice smrti paštunskog aktiviste Abdul-Ghaffara „Bacha“ Khana.

Pucnjava i eksplozije

„Blizu 200 studenata je sigurno evakuirano iz dvorane za ispite na univerzitetu“, izjavio je provincijski ministar javnog zdravstva Shah Farman.

Ranije, kada su policija i vojska stigli u univerzitetski kampus, napadači su zapucali na njih, snage sigurnosti su odgovorile na isti način, a nekoliko eksplozija čulo se iz ovog područja.

Vojska je navela kako su napadači bili satjerani u dva univerzitetska bloka prije nego što su ubijeni.

Novinar Al Jazeere Kamal Hyder iz Islamabada je javio da je operacije snaga sigurnosti otežavala gusta magla.

Shabir Khan, predavač na Odsjeku za engleski jezik, kazao je kako je bio krenuo na posao kada je napad počeo.

“Većina napadača i osoblja bila je na predavanjima kada je pucnjava počela”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije