Pakistan: Deseci žrtava u napadu na džamiju

U džamiji je pronađeno nekoliko neeksplodiranih granata (AFP)

U napadu na šiitsku džamiju u pakistanskom Peshawaru ubijeno je najmanje 19 osoba, a više od 60 ih je ranjeno, saopćili su bolnički izvori.

Najmanje četvorica bombaša samoubica s prslucima napunjenim eksplozivom, obučena u uniforme snaga sigurnosti, napala su džamiju Imamia tokom molitve petkom, saopćili su zvaničnici.

Trojica napadača uspjeli su aktivirati eksploziv, dok je četvrti bio neuspješan. Njegov neeksplodirani prsluk sa eksplozivom deaktivirali su pripadnici pešavarskih deminera.

Viši zvaničnik policije Rana Umer Hayat kazao je da je nekoliko napadača naoružanih vatrenim oružjem bacilo nekoliko bombi prije napada na džamiju.

“Policijske i vojne snage koje su okružile područje su očistile taj dio grada, a trenutno pretražuju okolna područja u potrazi napadačem koji je možda pobjegao”, javio je iz Islamabada novinar Al Jazeere Kamal Hyder.

Snage sigurnosti detaljno pretražuju ulice u blizini zone napada, a helikopteri nadlijeću tom oblasti.

Viši zvaničnik policije i zapovjednik deminera Shafqat Malik rekao je da je na mjestu napada pronađeno nekoliko neeksplodiranih granata.

Napad iz susjedstva

Kako se čini, napadači su ušli u džamiju kroz objekt koji se pravi odmah pored Imamije. Sama džamija je bila pod jakom stražom.

“Presjekli su bodljikavu žicu na graničnom zidu kako bi ušli unutra”, rekao je šef regionalne policije Nasir Durrani.

Upitan je li bilo posebnih prijetnji upućenih džamiji, Durrani je kazao: “Operacija u Zarb-e-Azbu i u Khyberu [protiv talibana] je u toku. Mi smo u državi u kojoj traje rat”.

AFP podsjeća da je Pakistan posljednjih godina zahvatio val sektaškog nasilja, čiji su počinioci često tvrdokorne sunitske muslimanske grupe.

Gotovo petinu te zemlje čine šiiti.

Prije dvije sedmice u jednoj šiitskoj džamiji na jugu zemlje bombaš samoubica aktivirao eksploziv i ubio 61 osobu, što je najsmrtonosniji sektaški napad u protekle dvije godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije