Pakistan: ISIL i talibani preuzeli odgovornost za napad

Grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) je preuzela odgovornost za samoubilački bombaški napad ispred državne bolnice u pakistanskom gradu Quetta, u kojem je u ponedjeljak poginulo najmanje 70 ljudi.

“Mučenik Islamske države aktivirao je pojas s eksplozivom na skupu zaposlenih ministarstva pravde i pakistanskih policajaca u Quetti”, javila je agencija Amaq povezana s ISIL-om, a prenio Reuters.

Prethodno je odgovornost za napad preuzeo pakistanski ogranak talibana, Jamaat-ul-Ahrar. Iz te organizacije najavljuju nove napade.

Eksplozija u masi

Direktor Gradske bolnice u Quetti Abdul Rehman je izjavio da su većina poginulih u napadu advokati. U napadu su povrijeđene najmanje 92 osobe. 

Napad se dogodio nakon što je u bolničku mrtvačnicu dovezeno tijelo predsjednika advokatske komore Balochistana Bilala Anwara Kasija, ubijenog u pucnjavi, a na bolničkoj kapiji se okupio veći broj pakistanskih advokata i novinara među kojima je, kako se pretpostavlja, bombaš aktivirao eksploziv.

To je drugi najveći atentat u Pakistanu ove godine nakon krvoprolića u dječijem parku kada je u bombaškom napadu ubijeno 75 osoba tokom uskrsnog vikenda u Lahoreu.

Izvor: Al Jazeera i agencije