Pakistan izbacuje turske nastavnike zbog veza s Gulenom

Nastavnici i njihove porodice, ukupno 450 osoba, dobili su naloge da napuste državu (PakTurk)

Pakistanske vlasti su naredile turskim nastavnicima, koji rade u školama navodno povezanim sa vjerskim vođom Fethullahom Gulenom, koji živi u samonametnutom egzilu u SAD-u, da napuste državu do 20. novembra.

PakTurk međunarodne škole i koledži imaju 28 ogranaka širom Pakistana i obrazuju više od 10.000 učenika. Iz ovih škola negiraju sve veze sa Fethullahom Gulenom i njegovom mrežom Hizmet.

Nastavnici i njihove porodice, ukupno 450 osoba, dobili su naloge da napuste državu, navodi se u saopćenju PakTurka.

Visokopozicionirani čelnik Ministarstva unutrašnjih poslova naveo je kako su vize osoblja ovih obrazovnih ustanova otkazane i u nedjelju su im dostavljena pisma u kojima se kaže kako imaju jednu sedmicu dana da napuste državu.

„Međunarodne škole i koledži PakTurk su veoma zabrinuti zbog iznenadne odluke Vlade da turski nastavnici, menadžment i njihovi članovi porodica napuste državu u roku od tri dana“, navodi se u saopćenju ove obrazovne institucije.

„Jednoglasno kažemo kako Međunarodne škole i koledži PakTurk u Pakistanu nemaju nikakve veze sa političkim pojedincima, pokretima ili organizacijama, bez obzira da li su političke, vjerske, te kako nemamo finansijske veze sa bilo kojim pokretom.“

Dodaje se kako je osoblju rečeno da napuste Pakistan „zbog neodobrenja njihovih zahtjeva za produženje viza“.

Posjeta Erdogana

Potez pakistanskih vlasti desio se uoči posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ovoj azijskoj državi.

Erdogan je optužio Gulena, bivšeg političkog saveznika, kako stoji iza neuspjelog pokušaja vojnog udara u julu, a Turska je ranije zatražila od Pakistana da zatvori sve grupe koje djeluju u toj državi, a koje imaju veze sa Gulenom.

Prije nego je krenuo iz Ankare, Erdogan je pozdravio pakistanske poteze protiv, kako Vlada Turske kaže, Gulenističke terorističke organizacije (FETO).

„Pakistanska odluka da ljudi povezani sa FETO-m napuste državu do 20. novembra je veoma zadovoljavajuća. Poput Turske, i Pakistan vodi žestoku borbu protiv terorizma. Turska podržava pakistansku borbu do njenog kraja“, poručio je Erdogan.

Gulenov pokret Hizmet ima 2.000 obrazovnih ustanova u 160 država.

Izvor: Al Jazeera i agencije