Pakistan: Napad na konvoj opozicije

Na vozilo Imrana Khana otvorena vatra, ali opozicijski čelnik nije povrijeđen (Reuters)

Sukobi su izbili u pakistanskom gradu Gujranwala nakon što je partija opozicijskog čelnika Imrana Khana saopćila da je otvorena vatra na njegovo vozilo tokom antivladinog marša koji Khan predvodi na putu ka Islamabadu.

Khanova glasnogovornica Aneela Khan u petak je kazala da Khan nije povrijeđen, ali je njegov automobil pogođen.

Konvoj je kamenjem gađala razjarena grupa ljudi, a policija nije intervenirala, kazala je za Reuters.

Televizijski snimci prikazuju lokalno stanovništvo kako cijepa plakate Khanove partije Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) te kako se sukobljavaju sa njegovim pristalicama.

Khan i vjerski vođa Tahir ul-Qadri su predvodili zasebne protestne marševe iz Lahorea ka Islamabadu, gdje su planirali održati mirne proteste dok premijer Nawaz Sharif ne podnese ostavku.

“U ovom trenutku nije poznato hoće li biti održani zajednički mirni protesti kada stignu u Islamabad. Obje strane se čvrsto drže svojih zahtjeva da Vlada treba podnijeti ostavku, iako PTI i PAT [Qadrijev  Pakistanski Awami Tehreek pokret] imaju različita mišljenja o tome šta se treba desiti nakon toga”, javio je iz Islamabada reporter Al Jazeere Asad Hashim.

Pojačana sigurnost

Sigurnost je pojačana u Islamabadu, a vlasti su blokirale nekoliko glavnih puteva transportnim kontejnerima i bodljikavom žicom u namjeri da spriječe marš.

Interventna policija je u velikom broju bila raspoređena, ali su se stotine demonstranta počele okupljati, udarajući u bubnjeve, pjevajući i plešući dok su se pripremali da dočekaju svoje istomišljenike koji su prilazili gradu.

“Došli smo spasiti našu zemlju jer nas je pozvao naš lider Imran Khan”, rekao je 36-godišnji Ajaz Khan u centralnom Islamabadu. Ovo je kazao prije nego što je otvorena vatra na Khana.

“Nećemo otići odavde dok nam naš lider ne kaže da odemo”.

Tahir ul-Qadri je ranije poručio da njegova revolucija podrazumijeva veća prava i ukidanje nasilja nad manjinama i kršćanima.

On traži veću sigurnost za njihove bogomolje te besplatno zdravstveno osiguranje za siromašne građane.

Qadri je istakao da želi iznova izgraditi državu i sistem koji je uništen. Dodao je da se sadašnja vlast nedovoljno brine za siromašne građane. Qadri svima želi osigurati domove, a cijene osnovnih životnih namirnica umanjiti za pola.

Qadri je nakon konferencije za medije u svojoj kući izašao i priključio se hiljadama demonstranata koji su ga čekali, nakon čega je povorka krenula prema Islamabadu.

Premijer Nawaz Sharif u ranijim obraćanjima medijima poručio je kako neće dozvoliti da se pitanja od nacionalne važnosti rješavaju na ulici. Naglasio je da neće dopustiti nastajanje anarhije i nemira.

Protesti su doveli u pitanje stabilnost u zemlju u trenutku kad se nacija od 180 miliona stanovnika bori sa ofanzivom pakistanskih talibana i kada raste utjecaj antizapadnjačkih i sektaških grupa.

Izvor: Al Jazeera i agencije